Imetnike kreditov v frankih vabijo na pogovor

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Banke v Sloveniji so mesec dni po odločitvi švicarske centralne banke za odpravo zgornje meje 1,20 franka za en evro le malo kreditov spremenile iz frankov v evre.
Oglej si celoten članek

Nekatere so zaznale večje zanimanje o možnostih sprememb pogojev kredita, druge ne, zato te vabijo imetnike kreditov v frankih na pogovor v svoje poslovalnice.

V Hypo Alpe Adria Bank, kjer imajo na področju poslovanja z občani približno tretjino kreditov v švicarskih frankih, so povedali, da je bilo dejanskih konverzij v tem obdobju precej manj od povpraševanja. Od vseh kreditojemalcev, ki imajo kredite v frankih, je vlogo za zamenjavo valute oddalo dobrih osem odstotkov.

Dejanskih zamenjav pa je bilo precej manj. "Potrjenih s strani strank in aktiviranih konverzij glede na celotno število aktivnih kreditov je bilo 0,32 odstotka oz. dobre štiri odstotke glede na število oddanih vlog za konverzijo," so navedli v Hypo Alpe Adria Bank.

"V zadnjem mesecu nas je v zvezi s tem obiskalo večje število strank, za dejansko konverzijo kredita pa se jih je odločilo malo, približno tri odstotke," so povedali v Unicredit banki Slovenija. V Raiffeisen banki so dodali, da tudi povpraševanja po tem, razen prvih nekaj dni po odločitvi švicarske centralne banke, niso imeli prav veliko.

Obiske še pričakujejo

Tudi v NLB, kjer se število komitentov, ki imajo kredit v frankih, ker ni nove ponudbe in ker se obstoječi krediti iztekajo, zmanjšuje, so povedali, da se je v njihovih poslovalnicah ali preko kontaktnega centra oglasilo le manjše število strank. Zato so imetnike kreditov v frankih pisno povabili v svoje poslovalnice in njihove obiske še pričakujejo.

V NKBM, kjer je delež vseh najetih kreditov v frankih manj kot štiriodstoten, so navedli, da so prejeli nekaj prošenj za amortizacijske načrte in opravili nekaj pogovorov s kreditojemalci, kakšne možnosti imajo.

"V letošnjem letu je po izrazitem nihanju spremenilo kredit iz frankov v evre približno odstotek kreditojemalcev, približno štiri odstotke kreditojemalcev pa je v celoti poplačalo dolg v frankih," so povedali v NKBM.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 13:26 16. Februar 2015.

    Pogoji so taki, kot jih postavi banka. Banka, ki je tebi dala kredit, da si lahko kupla stanovanje. Ampak vsaka …

  • 11:39 16. Februar 2015.

    Pa kaj se razburjaš? Pa vsak bedak ve, da se razmerja med valutami spreminjajo. Tisti, ki je vzel kredit, pa …

  • 09:29 16. Februar 2015.

    kaj ste hoteli povedat Fulipka??? Zakaj niso v članku napisani POGOJI konverzije od posameznih bank'? zakaj je članek napisan samo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.