Slovenija
15 ogledov

Imetnike kreditov v frankih vabijo na pogovor

Frank Profimedias
Banke v Sloveniji so mesec dni po odločitvi švicarske centralne banke za odpravo zgornje meje 1,20 franka za en evro le malo kreditov spremenile iz frankov v evre.

Nekatere so zaznale večje zanimanje o možnostih sprememb pogojev kredita, druge ne, zato te vabijo imetnike kreditov v frankih na pogovor v svoje poslovalnice.

V Hypo Alpe Adria Bank, kjer imajo na področju poslovanja z občani približno tretjino kreditov v švicarskih frankih, so povedali, da je bilo dejanskih konverzij v tem obdobju precej manj od povpraševanja. Od vseh kreditojemalcev, ki imajo kredite v frankih, je vlogo za zamenjavo valute oddalo dobrih osem odstotkov.

Dejanskih zamenjav pa je bilo precej manj. "Potrjenih s strani strank in aktiviranih konverzij glede na celotno število aktivnih kreditov je bilo 0,32 odstotka oz. dobre štiri odstotke glede na število oddanih vlog za konverzijo," so navedli v Hypo Alpe Adria Bank.

"V zadnjem mesecu nas je v zvezi s tem obiskalo večje število strank, za dejansko konverzijo kredita pa se jih je odločilo malo, približno tri odstotke," so povedali v Unicredit banki Slovenija. V Raiffeisen banki so dodali, da tudi povpraševanja po tem, razen prvih nekaj dni po odločitvi švicarske centralne banke, niso imeli prav veliko.

Obiske še pričakujejo

Tudi v NLB, kjer se število komitentov, ki imajo kredit v frankih, ker ni nove ponudbe in ker se obstoječi krediti iztekajo, zmanjšuje, so povedali, da se je v njihovih poslovalnicah ali preko kontaktnega centra oglasilo le manjše število strank. Zato so imetnike kreditov v frankih pisno povabili v svoje poslovalnice in njihove obiske še pričakujejo.

V NKBM, kjer je delež vseh najetih kreditov v frankih manj kot štiriodstoten, so navedli, da so prejeli nekaj prošenj za amortizacijske načrte in opravili nekaj pogovorov s kreditojemalci, kakšne možnosti imajo.

"V letošnjem letu je po izrazitem nihanju spremenilo kredit iz frankov v evre približno odstotek kreditojemalcev, približno štiri odstotke kreditojemalcev pa je v celoti poplačalo dolg v frankih," so povedali v NKBM.

Komentarjev 7
  • dino.sepe 13:26 16.februar 2015.

    Pogoji so taki, kot jih postavi banka. Banka, ki je tebi dala kredit, da si lahko kupla stanovanje. Ampak vsaka banka hoče, da ti vrneš denar, zato ker če ne moreš vračat, pol sami sebi jamo kopljejo. Pa tudi če ...prikaži več se ne odločite za konverzije, imate verjetno kakšne boljše informacije, da se bo evro krepil, da vztrajate pri kreditih v frankih.

  • Ferluci 11:39 16.februar 2015.

    Pa kaj se razburjaš? Pa vsak bedak ve, da se razmerja med valutami spreminjajo. Tisti, ki je vzel kredit, pa tega ni sposoben dojeti? Po tvojem bi morali torej vzeti tudi volilno pravico tistim, ki verjamejo raznim časopisnim člankom in ...prikaži večn se na podlagi njih odločajo? Res, vsakega državljana je še vedno potrebno držati za rokico in ga 'pravilno' voditi.

  • Jasmina Krapše 09:29 16.februar 2015.

    kaj ste hoteli povedat Fulipka??? Zakaj niso v članku napisani POGOJI konverzije od posameznih bank'? zakaj je članek napisan samo kot obvestilo takšnim kot ste vi ...da se še bolj izživljate na ljudeh ki so vzeli posojila v švicarjih ? ...prikaži večh ? Naj objavijo kako so na začetku informirali ljudi in kolkokrat so kasneje pozivali k konverziji! Naj se pozanimajo novinarji KDO so ti ljudje ki so šli v taka tveganja in kakšna je njihova izobrazba in zakaj so vzeli kredite !Naj naredijo novinarji anketo med naključno izbranimi ljudmi in jih popvrašajo o določenih bančnih izrazih in tveganjih ..da vidimo kolko so ljudje PAMETNI ko se vsedejo nasproti bančnika in podpišejo kredit ? ZDAJ STE VSI PAMETNI ,,,,,NOVINARJI PA LENI oziroma ...ker banke pri njih oglašujejo ..pišejo tako da jih ne obremenijo preveč saj so ja njihove stranke ...lp