Inšpekcija gre nad nemočne

Foto: Nataša Čepar
Foto: Nataša Čepar
Žalostno. Zakoncema Jahić, ki ju pesti bolezen, bodo porušili več kot 22 let staro barako na njivi.
Oglej si celoten članek

“Nama je to drugi dom, kam ga bom dala zdaj?” v solzah sprašuje Safija Jahić in pokaže na hudo bolnega moža, s katerim dneve preživljata na njivi v Škocjanu, ki jo imata v najemu od sklada kmetijskih zemljišč. Za barako, v kateri imata star kavč – na njem lahko počiva mož, medtem ko ona kmetuje –, ter nekaj spravljenega pridelka in orodja, kmetijska inšpekcija zahteva odstranitev.

Nista se pritožila

Baraka je po njunih besedah tam, že odkar imata zemljo v najemu: “Pred nama je imela neka gospa tu prašiče, midva pa imava v ogradi le nekaj kokoši za jajca – po smrti hčere nama je to v edino veselje. Tako je že 22 let, ne vem, zakaj je ljudi na skladu kar naenkrat to začelo motiti!” Na ministrstvu za kmetijstvo in okolje so pojasnili, da sta Jahićeva ena izmed številnih, ki sta prejela odločbo kmetijske inšpekcije o odstranitvi lope, saj za njeno postavitev nista imela dovoljenja. Dodali so, da se na odločbo nista pritožila, temveč sta se odzvala šele na sklep o izvršbi. Ministrstvo je pritožbo zavrnilo, zato je kmetijska inšpekcija nadaljevala postopek in jima izdala sklep o izvršbi z denarno prisilitvijo. To je milejši ukrep, kot bi ga lahko izrekli, saj sta zakonca dobila dodatni rok, da lopo sama odstranita in si s tem prihranita stroške.

Legalizirati jima ni uspelo

Kot je razložil vodja kmetijske inšpekcije Primož Marolt, obstaja možnost, da bi Jahićeva, če sta imela tam objekt pred letom 1992 (preden je bil ustanovljen Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije), barako legalizirala, a očitno jima tega ni uspelo dokazati.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 15

  • 22:47 16. Marec 2014.

    Lahko delajo kar hočejo, ampak ne dokler hočejo!

  • 21:31 16. Marec 2014.

    Res ne moreš verjeti kaj se dogaja v tej novonastali državici. Ministrstvo za kmetijstvo in kmetijska inšpekcija Kopra si upa …

  • 20:30 16. Marec 2014.

    Sramota!!! če bi bila ta baraka večje vrednosti- kak milijon, je gotovo nebi rušili. Pa še inšpektorji bi pokasirali. Lahko …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.