Slovenija
63 ogledov

Inšpekcija gre nad nemočne

Safija Rizo Jahić Nataša Čepar
Žalostno. Zakoncema Jahić, ki ju pesti bolezen, bodo porušili več kot 22 let staro barako na njivi.

“Nama je to drugi dom, kam ga bom dala zdaj?” v solzah sprašuje Safija Jahić in pokaže na hudo bolnega moža, s katerim dneve preživljata na njivi v Škocjanu, ki jo imata v najemu od sklada kmetijskih zemljišč. Za barako, v kateri imata star kavč – na njem lahko počiva mož, medtem ko ona kmetuje –, ter nekaj spravljenega pridelka in orodja, kmetijska inšpekcija zahteva odstranitev.

Nista se pritožila

Baraka je po njunih besedah tam, že odkar imata zemljo v najemu: “Pred nama je imela neka gospa tu prašiče, midva pa imava v ogradi le nekaj kokoši za jajca – po smrti hčere nama je to v edino veselje. Tako je že 22 let, ne vem, zakaj je ljudi na skladu kar naenkrat to začelo motiti!” Na ministrstvu za kmetijstvo in okolje so pojasnili, da sta Jahićeva ena izmed številnih, ki sta prejela odločbo kmetijske inšpekcije o odstranitvi lope, saj za njeno postavitev nista imela dovoljenja. Dodali so, da se na odločbo nista pritožila, temveč sta se odzvala šele na sklep o izvršbi. Ministrstvo je pritožbo zavrnilo, zato je kmetijska inšpekcija nadaljevala postopek in jima izdala sklep o izvršbi z denarno prisilitvijo. To je milejši ukrep, kot bi ga lahko izrekli, saj sta zakonca dobila dodatni rok, da lopo sama odstranita in si s tem prihranita stroške.

Legalizirati jima ni uspelo

Kot je razložil vodja kmetijske inšpekcije Primož Marolt, obstaja možnost, da bi Jahićeva, če sta imela tam objekt pred letom 1992 (preden je bil ustanovljen Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije), barako legalizirala, a očitno jima tega ni uspelo dokazati.

Komentarjev 15
  • alfredo 22:47 16.marec 2014.

    Lahko delajo kar hočejo, ampak ne dokler hočejo!

  • mike2 21:31 16.marec 2014.

    Res ne moreš verjeti kaj se dogaja v tej novonastali državici. Ministrstvo za kmetijstvo in kmetijska inšpekcija Kopra si upa rušiti takšne objekte samo navadnim ljudem, ki zakonov ne poznajo, pa tudi denarja za advokate nimajo. A vile Vitoslava Turka, ...prikaži več Jakliča, nekaterih znanih advokatov pa še zmeraj veselo stojijo in čakajo ugoden čas za legalizacijo. Res sramota za državo in to oblast!

  • Romanca Rožman 20:30 16.marec 2014.

    Sramota!!! če bi bila ta baraka večje vrednosti- kak milijon, je gotovo nebi rušili. Pa še inšpektorji bi pokasirali. Lahko je bit močan nad siromaki.Ali teh surovežev nič vest nepeče?Prišla bo božja sodba, in cvrli se bodo... PONOVIL SE BO ...prikaži več KMEČKI PUNT!!!!!!!!!!