Inšpektorji globijo do 3000 evrov

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Zatikanje reklamnih oglasov za brisalci avtomobila na javnih površinah je prekršek. Inšpektorji za kršitve oglaševanja izrekajo globe med 100 in tri tisoč evri.
Oglej si celoten članek

Če vas motijo kupi reklamnega materiala v poštnem nabiralniku, si lahko omislite posebno nalepko rumene barve, ki jo je izdala Agencija za pošto in elektronske komunikacije, ter jo v izogib reklamam prilepite na vidno mesto poštnega nabiralnika. Kaj pa, če so vam nadležni reklamni listki za brisalci avtomobila? Zatikanje reklamnih oglasov je, vsaj na javnih površinah, v večini občin prepovedano in ga lahko prijavite inšpektorjem. 

Ureditev na tem področju z odlokom o oglaševanju urejajo občine vsaka posebej. "V zadnjih petih letih je bilo uvedeno skupaj 410 prekrškovnih postopkov, glede na kršenje določil 10. člena Odloka o oglaševanju," pojasnjuje Andrej Orač, vodja Inšpektorata MU Mestne občine Ljubljana. 

Globe do 3000 evrov

V zvezi z navedenim je inšpektorat izrekel 21 glob v višini od 100 do 3.000 evrov. "Največ kršitev, ki jih ugotavljamo, je oglaševanje brez dovoljenja na javnih površinah. Najvišja globa je bila izrečena v znesku 3.000 evrov," pojasnjuje Orač. "Globa je bila izrečena najpogosteje posameznikom, ki so kršili določila iz 10. člena odloka."  

Poleg zatikanja ali lepljenja reklamnega materiala na avtomobile je oglasna sporočila na območju MOL prepovedano nameščati na drevesa, drogove, javno razsvetljavo, prometno signalizacijo, koše za odpadke, elektro in druge omarice in podobno. 

Razdeljevanje reklam na Čopovi ni dovoljeno

Odlok o oglaševanju prepoveduje tudi razdeljevanje reklamnega materiala, lepljenje malih ali velikih plakatov na zunanje površine izložb, sten, oken, vrat, zidov, ograj, gradbiščnih ograj, elektro in telefonskih omaric in podobno, oglaševanje na vozilih ali prikolicah z majhnimi ali velikimi plakati ali drugimi podobnimi, recimo svetlobni ali vrtljivi načini oglaševanja.

Prav tako je prepovedano lepiti ali na drug način nameščati plakate, obvestila ali sporočila po objektih in napravah gospodarske javne infrastrukture, kot so mostovi, podhodi, tekoče stopnice, fontane, klopi, stojala za kolesa, cvetlični lonci, količki, drevesa, oprema za odlaganje komunalnih odpadkov in podobno. 

Za prekršek je predvidena globa med 100 in 10.000 evrov. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 18

  • 12:39 22. Januar 2016.

    Točno tako je vsepovsod

  • 12:36 22. Januar 2016.

    Tako se omejuje samoreklamiranje in množično izražanje svojega mnenja<br />Dovoljeno pa je reklamiranje na panoju, ki je ob cesti od …

  • 08:17 22. Januar 2016.

    A kazni pa imajo še pravico zatikat pa lepit in pocat po avtih ??<br />Naj si tisti, ki ne želijo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.