Internetna "revolucija" v Evropski uniji

Foto: Reuters
Foto: Reuters
EU. Letos ima širokopasovni dostop do interneta 68 odstotkov gospodinjstev, kar v primerjavi z letom 2006, ko je širokopasovni internet imelo le 30 odstotkov gospodinjstev, pomeni več kot podvojitev.
Oglej si celoten članek

V Sloveniji se je delež gospodinjstev s širokopasovnim internetom povečal nekoliko manj – s 34 na 67 odstotkov. Po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat imajo najvišji delež gospodinjstev s širokopasovnim dostopom na Švedskem – tam je takšnih gospodinjstev 86 odstotkov. Med navedenimi državami izven Evropske unije (EU) je še višje Islandija s kar 93 odstotki. Najnižji delež med članicami EU ima Romunija z 31 odstotki.

Ob upoštevanju tudi ozkopasovnih, torej manj hitrih internetnih povezav, se delež gospodinjstev z internetnim dostopom v EU povzpne na 73 odstotkov – v letu 2006 je ta delež znašal 49 odstotkov. Slovenija je v tem primerjalnem obdobju zabeležila dvig s 54 na 73 odstotkov. Nizozemska je s 94 odstotki na prvem mestu, Bolgarija pa s 45 odstotki na zadnjem. Med državami nečlanicami, zajetimi v raziskavo, je slabša le še Turčija, kjer ima internetni dostop le 43 odstotkov gospodinjstev.

Eurostat še ugotavlja, da so leta 2011 v EU najmanjši delež ljudi v starosti od 16 do 74 let, ki še nikoli niso uporabili interneta, zabeležili na Švedskem. Tam je bilo le pet odstotkov takšnih posameznikov. V Sloveniji ta delež znaša 29 odstotkov. Spletno nakupovanje je medtem najbolj razširjeno v Veliki Britaniji – najnižji, in sicer 13-odstoten delež, pa beležijo v Bolgariji in Romuniji.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.