Slovenija
35 ogledov

Internetna "revolucija" v Evropski uniji

tipkovnica Reuters
EU. Letos ima širokopasovni dostop do interneta 68 odstotkov gospodinjstev, kar v primerjavi z letom 2006, ko je širokopasovni internet imelo le 30 odstotkov gospodinjstev, pomeni več kot podvojitev.

V Sloveniji se je delež gospodinjstev s širokopasovnim internetom povečal nekoliko manj – s 34 na 67 odstotkov. Po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat imajo najvišji delež gospodinjstev s širokopasovnim dostopom na Švedskem – tam je takšnih gospodinjstev 86 odstotkov. Med navedenimi državami izven Evropske unije (EU) je še višje Islandija s kar 93 odstotki. Najnižji delež med članicami EU ima Romunija z 31 odstotki.

Ob upoštevanju tudi ozkopasovnih, torej manj hitrih internetnih povezav, se delež gospodinjstev z internetnim dostopom v EU povzpne na 73 odstotkov – v letu 2006 je ta delež znašal 49 odstotkov. Slovenija je v tem primerjalnem obdobju zabeležila dvig s 54 na 73 odstotkov. Nizozemska je s 94 odstotki na prvem mestu, Bolgarija pa s 45 odstotki na zadnjem. Med državami nečlanicami, zajetimi v raziskavo, je slabša le še Turčija, kjer ima internetni dostop le 43 odstotkov gospodinjstev.

Eurostat še ugotavlja, da so leta 2011 v EU najmanjši delež ljudi v starosti od 16 do 74 let, ki še nikoli niso uporabili interneta, zabeležili na Švedskem. Tam je bilo le pet odstotkov takšnih posameznikov. V Sloveniji ta delež znaša 29 odstotkov. Spletno nakupovanje je medtem najbolj razširjeno v Veliki Britaniji – najnižji, in sicer 13-odstoten delež, pa beležijo v Bolgariji in Romuniji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.