"Če bi imel vsaj malo vesti, bi se moral posloviti sam"

Foto: Nebojša Tejić/STA
Foto: Nebojša Tejić/STA
Poslanci LMŠ, SD, Levice in SAB so vložili interpelacijo ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja.
Oglej si celoten članek

"Na pobudo LMŠ smo danes skupaj z opozicijskimi partnerji SD, Levica iN SAB vložili interpelacijo o delu Janeza Ciglerja Kralja. Glavni očitek ministru je neučinkovito ukrepanje pri zajezitvi širjenja virusa v domovih za starejše - minister je soodgovoren za to, da je Slovenija država s črnim rekordom umrlih," so ob vložitvi interpelacije zapisali v LMŠ.

Na vložitev interpelacije se je že odzval predsednik vlade Janez Janša. "Ni lepšega dokaza, da KUL ne verjame v svojo famozno nezaupnico. Ker zakaj bi sicer odstavljali posameznega ministra, če bi verjeli, da bodo zrušili celo vlado? V bistvu pa je oboje sredi epidemije zavržno destruktivno početje, kakršnega "zmore" levica samo v Sloveniji," je zapisal Janša.

Predsednik vlade je prepričan, da minister Cigler Kralj dela dobro in zakonito. Interpelacija bo po njegovih besedah priložnost za razpravo o tem, koliko denarja so ministrstva pod taktirko SD, LMŠ in SAB doselj namenjala za nevladne organizacije, zdravstvo, upokojence, šolstvo, šport itd. 

Kaj očitajo ministru?

Vlagatelji opozarjajo, da so domovi za starejše že v prvem valu epidemije "veljali za spregledano in očitno izgubljeno bitko, drugi val oziroma jesensko-zimski meseci to le še potrjujejo. Kar se je zgodilo, je – milo rečeno – nedopustno. Minister – če bi imel vsaj malo vesti – bi se moral s funkcije posloviti sam. Že v prvem valu starostnikom ni posvečal vidnejše pozornosti; ob navodilu, naj domovi zdravstveno oskrbo zagotavljajo sami, je molčal. Očitno se je z njim strinjal."

Interpelacije niso podpisali poslanci stranke DeSUS in poslanec Dejan Židan (SD).

Slovenija Ker minister ne namerava odstopiti, se ga bodo lotili takole ...
 
Očitajo mu prepozno ukrepanje v jesenskem času, ko naj bi ignoriral predloge in opozorila strokovne skupine pri ministrstvu za zdravje, pa tudi s strani Skupnosti socialnih zavodov. Pri tem izpostavljajo pozno testiranje zaposlenih v domovih. Strokovna skupina ga je predlagala 27. septembra, izvajati pa se je začelo 7. decembra. Ministru Ciglerju Kralju očitajo tudi, da je dopustil sporna navodila, da smejo v rdečih conah delati pozitivni okuženi, ki ne kažejo simptomov, da je zamujal z ukrepi za preprečitev vnosa virusa v domove in da ministrtstvo ni pomagalo domov pri zagotovitvi dodatnih prostorov zunaj doma že poleti, ko je strokovna skupina sprejela tak sklep. 

Res je, da vse pristojnosti, povezane z domovi, niso v rokah ministra za delo, a dejstvo je, da je neustrezne in škodljive ukrepe dopuščal. Nikoli ni izrazil nasprotovanja ali nestrinjanja z ministrskim kolegom ali vlado. Res je le eden od 17-ih, a to ne opravičuje molka, dopuščanja, neaktivnosti, neangažiranosti; molk je tudi strinjanje, je beg pred odgovornostjo in nasprotje boja in prizadevanj. Šlo je za domove za starejše, za najbolj ogroženo in ranljivo skupino naše družbe.

 
Očitajo mu tudi nepripravo ustreznih zakonskih predlogov ter drugih pravnih aktov, ki bi pripomogli k preprečitvi širjenja virusa ne delovnih mestih. Ob tem izpostavljajo, da niti s sedmimi protikoronskimi zakoni ministru ni uspelo motivirati zaposlenih, da bi kljub rizičnim stikom ali asimptomatski ostali doma. "Največja napaka je bila začasno neizdajanje karantenskih odločb – kar je pomenilo, da zaposleni v rokah ni imel dokumenta, s katerim bi svojo karanteno dokazoval in ostal doma, hkrati pa bi vseeno bil upravičen do nadomestila plače," so zapisali. 
 
Obregnili so se tudi ob dejstvo, da vlada več kot mesec in pol ni imenovala svojih članov v Ekonomsko-socialnem svetu, pri čemer ministru očitajo, da je socialni dialog navidezen oziroma sam sebi namen.

Slovenija Na razpisu denar tudi zavodu, ki ga je soustanovil minister
 
"Kaplja čez rob je bilo sporno financiranje Zavoda Iskreni. Zavoda, ki med drugim nasprotuje splavu, homoseksualnost označuje za bolezen in promovira celo anti-cepljenje, čeprav se trenutno ves svet bojuje s covidom-19. Sprašujemo se, kako lahko država sofinancira ustanove, ki ne delujejo v javnem interesu. Hkrati gre za zavod, ki je ideološko, politično in kadrovsko tesno povezan z NSi. Zavod ima v lasti portal Domovina.je, ki je naklonjen aktualni vladi," pravijo vlagatelji.

Prepričani so, da bi moral zaradi vsega, kar so našteli v interpelaciji minister moral prevzeti odgovornost in odstopiti. "Glede na videno prakso in vzorce NSi, tudi drastično padanje standardov v naši politiki, pa tega ni za pričakovati," so še dodali.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 17:04 25. Januar 2021.

    Če bi imeli poslanci opozicije vsaj malo pameti, bi lahko včasih bili vsaj malo pametnejši in bili včasih tiho.

  • 04:38 25. Januar 2021.

    Tale Cigler Kral zgleda kot mormonski pridigar,ki odobrava mnogoženstvo in incest njegova organizacija ki jo je ustanovil in molzne državo …

  • 21:47 22. Januar 2021.

    KAKO JE MOŽNO TAKŠNO SPRENEVEDANJE, PODTIKANJE, LAŽI...????!!!! MOŽNA RAZLAGA JE LE, SA JIH ŽENE SAM SATAN

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.