Slovenija
4271 ogledov

Ker minister ne namerava odstopiti, se ga bodo lotili takole ...

Janez Cigler Kralj
1/2
Tamino Petelinšek/STA
Minister za delo Janez Cigler Kralj ne namerava odstopiti s funkcije, saj v nobeni obliki ni ne sodeloval ne vplival na postopek razpisa, na katerem je sredstva prejel tudi Zavod Iskreni, so za STA sporočili z ministrstva. Zaradi povezave z zavodom so njegov odstop zahtevali v Levici in SAB, LMŠ pa naj bi pripravljala interpelacijo.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je namreč lansko poletje objavilo javni razpis za sofinanciranje projektov za pomoč najbolj ranljivim skupinam prebivalcev zaradi epidemije. Namen je bil podpreti projekte, ki bodo zagotavljali inovativne pristope za naslavljanje in odpravljanje socialnih stisk, v katerih so se znašle ranljive skupine zaradi epidemije. Na razpisu so ob drugih izbrali tudi Zavod Iskreni, Zavod za kulturo življenja.

V LMŠ, SD, Levici in SAB so v torek zahtevali sklic nujne seje odbora DZ za delo, na kateri bi obravnavali sofinanciranje projektov za pomoč najbolj ranljivim skupinam zaradi epidemije covida-19, še zlasti projektov Zavoda Iskreni, ki je po njihovi oceni sporno. Stranke so kritične tako do povezav ministra z zavodom kot izvedbe javnega razpisa, na katerih je dobil sredstva, in dejavnosti zavoda. V Levici in SAB so danes tudi zahtevali ministrov odstop.

Neuradno naj bi v LMŠ tudi ta očitek dodali v predlog interpelacije. Pred vložitvijo jo bodo poskusili uskladiti še z nekaterimi drugimi opozicijskimi poslanskimi skupinami.

Minister se je na dogodke osebno odzval na torkovi novinarski konferenci. Med drugim je pojasnil, da se je še pred nastopom ministrske funkcije izločil iz vseh organov zavoda, tako da na njegovo delovanje nima nikakršnega vpliva.

Cigler Kralj se je soustanoviteljem Zavoda Iskreni priključil 12 let po ustanovitvi zavoda, nato pa se iz njih ter organov zavoda izključil lansko leto, pred nastopom ministrske funkcije, so danes navedli na ministrstvu.

O vlogah je po besedah ministra odločala razpisna komisija, razpisna dokumentacija pa je jasno določila pogoje, ki so še danes objavljeni na vladnih spletnih straneh. "Vse je ves čas potekalo popolnoma transparentno," je zatrdil. Ob tem je poudaril, da je tako na zavodu kot na ministrstvu izločen iz vseh postopkov, ki bi bili lahko potencialno konfliktni.

Njegova pripadnost zavodu pa temelji na prostovoljnem delu, od katerega nima finančne koristi. Tako skupaj s soprogo že več kot 15 let sodelujeta v preventivnih in izobraževalnih programih zavoda, saj je preventiva na področju dobrih odnosov zelo pomembna, sploh v tem času, je povedal.

Opozicijske stranke, ki so zahtevale sklic seje, so med drugim navedle, da Zavod Iskreni objavlja tudi vsebine, ki nasprotujejo cepljenju. Menijo, da je tudi s tega vidika podelitev sredstev zavodu v času epidemije vprašljiva.

Na ministrstvu so glede ugibanj, ali minister podpira cepljenje, dodali, da minister podpira cepljenje proti boleznim po obveznem programu cepljenja. Tako so cepljeni tudi vsi njegovi otroci, so zapisali. Minister je prepričan, da je cepljenje edini način za čim hitrejši izhod iz epidemije covida-19 in se bo tudi sam cepil takoj, ko bo to mogoče, so še dodali.

 
Komentarjev 5
 • jakec1575 20:21 20.januar 2021.

  Vlada janeza janse se dere, komunisti so kradli 70 let, medtem ko imajo sami prste globoko v marmeladi.

 • Avatar Leon
  Leon 19:29 20.januar 2021.

  Sedaj bo skupina ZA NAŠEGA KRALJA GRE protetirala pred parlamentom.

 • joze95 17:26 20.januar 2021.

  Trditev opozicije da so kritični pomeni to, da bi morali vsi člani ZKS - njen ekstremni del imeti po letu 1990 LUSTRACIJO. Vsak ki je kakorkoli povezan po sorodstveni strani z ZKS ne sme sodelovati pri nobeni odločitvi, niti ne ...prikaži več sme biti zaposlen v državni upravi. Pa ste res levi intelektualci oz. njihovi politični predstavniki BEBCI. Pa predstavite vse odločevalce z imeni in priimki v postopku ter njihovo pokoljenje na znamenitem intelektualnem diskurzu (tov. Kopačeve) in vse zaprite!