Iphone, ki bo vedno pristal "na nogah"

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Apple razvija sistem, ki zazna, kdaj bi iphone padal na tla in bi ga v hipu obrnil ter s tem zmanjšal nevarnost poškodb.
Oglej si celoten članek

Ne, ni še prvi april. Iphoni prihodnosti bi bili lahko prave mačke, ki vedno pristanejo na nogah. Po podatkih Ameriškega patentnega urada je Apple prijavil "zaščitni mehanizem za elektronsko napravo", v opisu katere je navedeno, da je sposoben omiliti ali pa popolnoma preprečiti škodo, ki nastane ob padcu naprave "s procesorjem" na tla. Razumeti je torej, da bi lahko patent koristil tudi laptopom ali tablicam, specifično pa je v prijavi patenta naveden le iphone.

Sistem deluje s pomočjo senzorja, ki ugotovi, kdaj naprava pada in kako je takrat obrnjena, poroča Appleinsider.com. Pri tem patent navaja celo GPS in slikovne senzorje, čeprav bi verjetno veliko vedeli povedati že žiroskop, senzor gibanja in senzor položaja. Podatke nato obdela procesor, ki odloči, kako naj naprava udari ob tla, da bodo poškodbe najmanjše.

Tukaj se začne najbolj zanimiv del, saj se mora naprava takrat sama sebe obrniti v zraku. Patent pri tem navaja rešitev s posebnimi premikajočimi utežmi znotraj naprave, posebnimi zakrilci, ki se sprožijo iz naprave ali celo rešitev z majhnimi potisnimi motorčki.

Slušalke bi izstrelilo

Druga rešitev patenta razglablja, kako bi zaščitili različne dodatke, kot so slušalke, ko naprava pada na tla. Tako naj bi v tem primeru vtič slušalk ali druge priključene naprave dobesedno izstrelilo iz ležišča, s čimer bi preprečili, da bi tudi ta treščila ob tla.

Vse te ideje pa so zaenkrat predvsem ... ideje. Ni namreč še trdnejših obetov, da bodo takšne rešitve kaj kmalu pripravljene za serijsko proizvodnjo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.