Slovenija
13 ogledov

Iphone, ki bo vedno pristal "na nogah"

Razbit iphone Žurnal24 main
Apple razvija sistem, ki zazna, kdaj bi iphone padal na tla in bi ga v hipu obrnil ter s tem zmanjšal nevarnost poškodb.

Ne, ni še prvi april. Iphoni prihodnosti bi bili lahko prave mačke, ki vedno pristanejo na nogah. Po podatkih Ameriškega patentnega urada je Apple prijavil "zaščitni mehanizem za elektronsko napravo", v opisu katere je navedeno, da je sposoben omiliti ali pa popolnoma preprečiti škodo, ki nastane ob padcu naprave "s procesorjem" na tla. Razumeti je torej, da bi lahko patent koristil tudi laptopom ali tablicam, specifično pa je v prijavi patenta naveden le iphone.

Sistem deluje s pomočjo senzorja, ki ugotovi, kdaj naprava pada in kako je takrat obrnjena, poroča Appleinsider.com. Pri tem patent navaja celo GPS in slikovne senzorje, čeprav bi verjetno veliko vedeli povedati že žiroskop, senzor gibanja in senzor položaja. Podatke nato obdela procesor, ki odloči, kako naj naprava udari ob tla, da bodo poškodbe najmanjše.

Tukaj se začne najbolj zanimiv del, saj se mora naprava takrat sama sebe obrniti v zraku. Patent pri tem navaja rešitev s posebnimi premikajočimi utežmi znotraj naprave, posebnimi zakrilci, ki se sprožijo iz naprave ali celo rešitev z majhnimi potisnimi motorčki.

Slušalke bi izstrelilo

Druga rešitev patenta razglablja, kako bi zaščitili različne dodatke, kot so slušalke, ko naprava pada na tla. Tako naj bi v tem primeru vtič slušalk ali druge priključene naprave dobesedno izstrelilo iz ležišča, s čimer bi preprečili, da bi tudi ta treščila ob tla.

Vse te ideje pa so zaenkrat predvsem ... ideje. Ni namreč še trdnejših obetov, da bodo takšne rešitve kaj kmalu pripravljene za serijsko proizvodnjo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.