Italija ocenjena z nezadostno

Foto: Žurnal24 Poenostavljeno: sporna serija mocarele (Foto: iStockphoto)
Italijo je Evropska komisija pozvala, naj z nadaljnjimi ukrepi poskrbi, da z dioksinom okužena mocarela ne bo prišla na trg EU.
Oglej si celoten članek

Po mnenju Evropske komisije dosedanji italijanski ukrepi ne zadostujejo, zaradi česar komisija razmišlja o uvedbi zaščitnih ukrepov za mlečne proizvode, ki izvirajo iz Kampanje. Oceno nezadostno si je Italija prislužila, ker ni odpoklicala potencialno kontaminiranega sira. Če Italija z dodatnimi ukrepi ne bo zadovoljila komisije, bo ta razmislila o predlogu uvedbe zaščitnih ukrepov za mlečne izdelke, ki izvirajo iz Kampanje.

Nevarne mocarele v Sloveniji ni
Ministrstvo za zdravje ni prejelo uradnega obvestila, da bi se takšni izdelki prodajali v Sloveniji. Če bi zašli tudi na naše police, bi ministrstvo nemudoma obvestilo potrošnike.

 

Dioksin

Dioksin, ki se sicer pojavlja v naravi, znanstveniki povezujejo z rakom, prirojenimi okvarami, odpovedmi organov in poškodbami kože.


Na ministrstvu so tudi pojasnili, da so države članice EU v sklopu hitrega sistema obveščanja za živila in krmo RASFF dolžne sporočati vse podatke o škodljivih živilih in krmi, ki so v prometu na območju EU. Če bi se pojavilo kakšno sporno živilo, bi o tem takoj obvestili potrošnike, živilo pa umaknili s polic.

EU zahteva odgovore
Evropska komisija je sporočila, da okužena mocarela ni bila izvožena iz italijanske regije. Sir je vseboval nekoliko višje, a ne "pretirane" vrednosti dioksina, ki pa so presegle raven, ki jo dovoljuje zakonodaja EU.

Italija mora čim prej Evropski komisiji posredovati celostne podatke o okuženi mocareli, zaradi katere so oblasti začasno zaprle 83 bivoljih farm. Komisija zahteva, naj ji Italija posreduje podatke o umiku okuženega sira s trga, nadzoru nad proizvajalci in zagotovilih, da so ukrepi začeli veljati. Komisijo zanima tudi, ali je hrana na policah varna in ali se spoštujejo določila o še dovoljeni vsebnosti dioksina.

Odgovore posredovali
Italijanski kmetijski minister Paolo De Castro je sporočil, da je Rim zahtevane podatke že posredoval ustreznim organom v Bruslju, kjer pa z videnim niso popolnoma zadovoljni. Če ne bodo dobili zadovoljivih informacij, lahko Bruselj zahteva umik okužene hrane s trga, v skrajnem primeru pa celo prepove prodajo tega sira.

O gospodarskih posledicah afere je še nemogoče govoriti, vsekakor pa je prezgodaj razpravljati o morebitni krizi v sektorju, so sporočili iz Bruslja.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.