Slovenija
14 ogledov

Italija ocenjena z nezadostno

Poenostavljeno: sporna serija mocarele  (Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Italijo je Evropska komisija pozvala, naj z nadaljnjimi ukrepi poskrbi, da z dioksinom okužena mocarela ne bo prišla na trg EU.

Po mnenju Evropske komisije dosedanji italijanski ukrepi ne zadostujejo, zaradi česar komisija razmišlja o uvedbi zaščitnih ukrepov za mlečne proizvode, ki izvirajo iz Kampanje. Oceno nezadostno si je Italija prislužila, ker ni odpoklicala potencialno kontaminiranega sira. Če Italija z dodatnimi ukrepi ne bo zadovoljila komisije, bo ta razmislila o predlogu uvedbe zaščitnih ukrepov za mlečne izdelke, ki izvirajo iz Kampanje.

Nevarne mocarele v Sloveniji ni
Ministrstvo za zdravje ni prejelo uradnega obvestila, da bi se takšni izdelki prodajali v Sloveniji. Če bi zašli tudi na naše police, bi ministrstvo nemudoma obvestilo potrošnike.

 

Dioksin

Dioksin, ki se sicer pojavlja v naravi, znanstveniki povezujejo z rakom, prirojenimi okvarami, odpovedmi organov in poškodbami kože.


Na ministrstvu so tudi pojasnili, da so države članice EU v sklopu hitrega sistema obveščanja za živila in krmo RASFF dolžne sporočati vse podatke o škodljivih živilih in krmi, ki so v prometu na območju EU. Če bi se pojavilo kakšno sporno živilo, bi o tem takoj obvestili potrošnike, živilo pa umaknili s polic.

EU zahteva odgovore
Evropska komisija je sporočila, da okužena mocarela ni bila izvožena iz italijanske regije. Sir je vseboval nekoliko višje, a ne "pretirane" vrednosti dioksina, ki pa so presegle raven, ki jo dovoljuje zakonodaja EU.

Italija mora čim prej Evropski komisiji posredovati celostne podatke o okuženi mocareli, zaradi katere so oblasti začasno zaprle 83 bivoljih farm. Komisija zahteva, naj ji Italija posreduje podatke o umiku okuženega sira s trga, nadzoru nad proizvajalci in zagotovilih, da so ukrepi začeli veljati. Komisijo zanima tudi, ali je hrana na policah varna in ali se spoštujejo določila o še dovoljeni vsebnosti dioksina.

Odgovore posredovali
Italijanski kmetijski minister Paolo De Castro je sporočil, da je Rim zahtevane podatke že posredoval ustreznim organom v Bruslju, kjer pa z videnim niso popolnoma zadovoljni. Če ne bodo dobili zadovoljivih informacij, lahko Bruselj zahteva umik okužene hrane s trga, v skrajnem primeru pa celo prepove prodajo tega sira.

O gospodarskih posledicah afere je še nemogoče govoriti, vsekakor pa je prezgodaj razpravljati o morebitni krizi v sektorju, so sporočili iz Bruslja.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.