Italija že grozi Sloveniji

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Nadzor na slovensko-avstrijski meji traja že osem let, zdaj z uvedbo nadzora grozi tudi Italija.
Oglej si celoten članek

Po tem, ko je Avstrija še za pol leta podaljšala nadzor na meji s Slovenijo, ki je sicer notranja schengenska meja in bi morala biti prosto prehodnja, je z uvedbo nadzora na meji zagrozila tudi Italija. 

Odnosi med državama se slabšajo

Namestnik italijanskega premierja ter minister za promet in infrastrukturo Matteo Salvini je pred dnevi dejal, da bi morala Slovenija znova začeti sprejemati migrante, ki so nezakonito prečkali italijansko-slovensko mejo. V nasprotnem primeru bo Italija po prisiljena uvesti nadzor na meji, je zagrozil Salvini. 

Da se odnosi med državama zaradi migracijskega toka preko Slovenije v Italijo, slabšajo, so viri na zunanjem ministrstvu opozorili že konec marca. Z vstopom Hrvaške v Schengen se je število ilegalnih migrantov, ki vstopajo v Slovenijo, bistveno povečalo. Velika večina migrantov pot nadaljuje proti Italiji. 

Z notranjega ministrstva sporočajo, da Slovenija in Italija vračanje oseb, ki so nezakonito prestopile mejo, izvajata na podlagi sporazuma o prevzemu oseb na državni meji, sklenjenega med obema vladama. 

Po podatkih slovenskega notranjega ministrstva je Slovenija leta 2022 v Italijo vrnila 58 oseb, sprejela pa 65. Leta 2021 je bilo iz Slovenije v zahodno sosedo vrnjenih 30 oseb, sprejetih od tam pa 26. Še leto pred tem pa je Slovenija v Italijo vrnila 32 ljudi, sprejela pa jih je 1116.

Sodišče v Rimu je januarja 2021 razsodilo, da gre za nezakonito prakso in da neformalna vračanja v Slovenijo sprožajo verižno reakcijo, saj slovenske oblasti migrante predajo hrvaškim, te pa jih vračajo v Bosno in Hercegovino. To pa pomeni kršenje italijanske zakonodaje, italijanske ustave, listine EU o temeljnih pravicah ter omenjenega dvostranskega sporazuma s Slovenijo.

Več izgonov migrantov iz Italije v Slovenijo?

O razmerah na področju migracij se danes v Rimu z italijanskim kolegom Matteom Piantedosijem pogovarja slovenski notranji minister Boštjan Poklukar.

Zaradi povečanih migracijskih tokov je vlada v Rimu v torek razglasila šestmesečne izredne razmere na ozemlju celotne države. Italijanske oblasti bi tako lahko po novem poenostavile postopke za vzpostavitev novih sprejemnih centrov za begunce. Hkrati naj bi Italija okrepila aktivnosti v zvezi s pridržanji in deportacijami tistih, ki niso upravičeni do tega, da ostanejo v državi. Kaj bi tak ukrep pomeni za Slovenijo, na ministrstvu za notranje zadeve niso pojasnili. 

Pred obiskom zahodne sosede je Poklukar v torek z delegacijo obiskal območje Policijske uprave Koper, ki skupaj s PU Nova Gorica meji na Italijo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 23

  • 15:12 13. April 2023.

    Kaj jokate saj ste volili primorskega manekena Goloba, ki je pred volitvami povedal da je naklonjen migracijam. V petek pa …

  • 14:29 13. April 2023.

    Eno, ma hje treba ohrajo podret. In to tahoj. Da bo ja težje nadzorovat mejo. In potem najdem v bližini …

  • 14:20 13. April 2023.

    Julija in avgusta bi lahko tudi mi poskusno zaprli meje s Hrvaško in Italijo, da nam migranti ne hodijo kar …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.