Svet
8005 ogledov

Avstrijci ne zaupajo Slovencem, zato nas še za pol leta čaka tole

Avstrija mejni prehod
1/3
Epa
Avstrija namerava znova podaljšati nadzor na meji s Slovenijo in Madžarsko za šest mesecev, je danes povedal avstrijski notranji minister Gerhard Karner. Kot je pojasnil v jutranji oddaji na radiu Ö1, ki deluje v okviru javne radiotelevizije ORF, je podaljšanje nujno, ker nadzor na zunanjih schengenskih mejah ne deluje.

Napovedal je, da bo Avstrija Evropsko komisijo o novem podaljšanju nadzora na notranji schengenski meji s Slovenijo in Madžarsko obvestila v prihodnjih dneh.

Karner je še pojasnil, da je bil v zadnjem letu velik migracijski pritisk, zato je bilo nujno nadaljevati nadzor na notranji schengenski meji z Madžarsko in Slovenijo. V zadnjem času se sicer število nezakonitih migracij zmanjšuje, kar je avstrijski notranji minister označil za posledico tega nadzora. Ta po njegovih besedah ostaja nujen za varnost avstrijskih državljanov, dokler ne deluje nadzor na zunanjih schengenskih mejah.

Omenil je še, da se je okrepil migracijski pritisk na Italijo in da Slovenija beleži "300-odstoten porast" nezakonitih migracij. "Zato je nujno, da se Avstrija pravočasno odzove in se pripravi," je poudaril. "Ker se moramo in se bomo pod vsakršnimi pogoji izognili situaciji, s kakršno smo se soočili v zadnjih letih," je dodal. Avstrija bo zato po njegovih besedah ohranila nadzor in povečala pritisk na "tihotapsko mafijo".

Avstrija mejni prehod | Avtor: Profimedia Profimedia

Avstrija je nadzor na mejah s Slovenijo in Madžarsko uvedla leta 2015 na vrhuncu begunske krize, nato pa ga vsake pol leta podaljšala za šest mesecev.

Nazadnje ga je za pol leta podaljšala novembra lani, in sicer do 11. maja letos. Med razlogi za vnovično podaljšanje nadzora je Dunaj tedaj navedel povečanje migracijskih tokov, med drugim tudi zaradi vizumskih politik na Zahodnem Balkanu, povečanje sekundarnih migracij zaradi trenutnih razmer na zunanji meji EU ter aktivnosti organiziranih skupin tihotapcev.

Slovensko zunanje ministrstvo je takrat sporočilo, da je odločitev Avstrije o vnovičnem podaljšanju nadzora na meji s Slovenijo neutemeljena, saj Dunaj ni dokazal obstoja nove varnostne grožnje. Ob tem je opozorilo na sodbo Sodišča EU, da podaljševanje nadzora na meji zaradi iste grožnje ni skladno s pravom EU. Slovenija pričakuje, da bo Avstrija izvajanje začasnega nadzora na meji s Slovenijo ukinila.

Avstrija mejni prehod | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 28
  • bobubob 09:06 14.april 2023.

    Prav imajo - še kako leto enoumnega ploskanja norostim Bruslja, pa bodo za Balkan uvedli vizume. Seveda tudi za nas, saj smo Balkan v najslabšem pomenu te sicer večkrat zlorabljene besede. Avstrijci namreč dobro vedo, kaj jim koristi in kaj ...prikaži večj škoduje. Bruslju kimajo, a potem naredijo malce po svoje. Kot vsi, ki imajo zdravo pamet. Mi pa z veseljem in pričakovanjem naredimo še večjo norost, samo da nas tujec potreplja. Dati mu nimamo več kaj, saj je tule že vse njihovo. Z našim zdravjem vred.

  • LukaMB 18:57 12.april 2023.

    Koroška je že tarča teh zblojenih nekoč nemških aneksirancev, držijo se načela 'naredite mi to deželo spet nemško' in zatirajo tam živeče Slovence, želijo se ločiti od nas ker vedo, da lahko zahtevamo svoj pravičen del ozemlja, ki nam pripada ...prikaži več še iz časa Vojvodine Kranjske!

  • Avatar NickMason
    NickMason 10:00 12.april 2023.

    Kakšen smisel ima schengen ,če čez vseeno ne smeš .Valjda bodo migranti in kdorkoli šli čez,saj je schengen .Vse skup je lari fari