IVZ: Pred nogometnim prvenstvom se cepite

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
V zadnjih letih se po Evropi spet pojavljajo številni izbruhi ošpic. Ker se bližajo evropsko nogometno prvenstvo in olimpijske igre, vsem obiskovalcem teh množičnih prireditev, ki niso zaščiteni pred ošpicami, IVZ svetuje pravočasno cepljenje. Tveganje, da se okužite, je tam namreč visoko.
Oglej si celoten članek

"Za obiskovalce obeh prireditev, ki niso zaščiteni proti ošpicam, je tveganje, da se okužijo, visoko, lahko pa bolezen vnesejo tudi v svojo okolico po vrnitvi," je opozorila zdravnica Alenka Kraigher z Inštituta za varovanje zdravja (IVZ).

Priporoča, da pred odhodom preverite, ali ste pred ošpicami zaščiteni, ker ste jih preboleli oziroma bili cepljeni. "Vsem, ki niso zaščiteni in bodo potovali po Evropi ali se udeležili navedenih športnih prireditev, svetujemo, da se pred potovanjem cepijo proti ošpicam, mumpsu in rdečkam," pojasnjuje. "Zdravnik bo presodil, ali bo potreben eden ali dva odmerka. Med dvema cepljenjema je najmanjši presledek en mesec," še doda.

Bolezenski znaki

Značilni bolezenski znaki pri ošpicah se v povprečju pojavijo deset dni od okužbe. Znaki okužbe so: vročina, kašelj, nahod, vnetje veznic in makulopapulozen izpuščaj. Ta se najprej pojavi za ušesi in se nato razširi po vsem telesu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.