Slovenija
42 ogledov

IVZ: Pred nogometnim prvenstvom se cepite

Ošpice so v Sloveniji redka nalezljiva bolezen, ki je zaradi dobre precepljenost Žurnal24 main
V zadnjih letih se po Evropi spet pojavljajo številni izbruhi ošpic. Ker se bližajo evropsko nogometno prvenstvo in olimpijske igre, vsem obiskovalcem teh množičnih prireditev, ki niso zaščiteni pred ošpicami, IVZ svetuje pravočasno cepljenje. Tveganje, da se okužite, je tam namreč visoko.

"Za obiskovalce obeh prireditev, ki niso zaščiteni proti ošpicam, je tveganje, da se okužijo, visoko, lahko pa bolezen vnesejo tudi v svojo okolico po vrnitvi," je opozorila zdravnica Alenka Kraigher z Inštituta za varovanje zdravja (IVZ).

Priporoča, da pred odhodom preverite, ali ste pred ošpicami zaščiteni, ker ste jih preboleli oziroma bili cepljeni. "Vsem, ki niso zaščiteni in bodo potovali po Evropi ali se udeležili navedenih športnih prireditev, svetujemo, da se pred potovanjem cepijo proti ošpicam, mumpsu in rdečkam," pojasnjuje. "Zdravnik bo presodil, ali bo potreben eden ali dva odmerka. Med dvema cepljenjema je najmanjši presledek en mesec," še doda.

Bolezenski znaki

Značilni bolezenski znaki pri ošpicah se v povprečju pojavijo deset dni od okužbe. Znaki okužbe so: vročina, kašelj, nahod, vnetje veznic in makulopapulozen izpuščaj. Ta se najprej pojavi za ušesi in se nato razširi po vsem telesu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.