Iz ločenih košev kar na odpad?

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Komunalna podjetja nimajo zagotovljenega prevzema za vso zbrano odpadno embalažo.
Oglej si celoten članek

"Država od komunalnih podjetij zahteva, naj čim več ločujejo, po drugi strani pa ni uredila pravil pri prevzemanju te embalaže za predelavo," opozarja Mateja Mikec, direktorica podjetja Interseroh, zbiranje in predelava odpadnih surovin. Kot dodaja, bodo v podjetju sprejeli le toliko odpadne embalaže, kolikor jo na trg dajo njihovi zavezanci oziroma za katero je bila pobrana embalažnina. Po njihovi oceni ta ni bila plačana za kar 30 odstotkov embalaže, ki nastaja pri komunalnih podjetjih.

Trenutno so vsa vsa podjetja, ki dajejo na trg manj kot 15 ton odpadne embalaže, oproščena plačevanja stroškov ravnanja z odpadno embalažo. V Interserohu se zavzemajo za odpravo tega "odpustka", ki je po njihovi oceni zastarel in omogoča izkoriščanje ter zlorabe. "Uredba za ravnanje z odpadno embalažo je stara več kot deset let," poudarja Mikčeva. "Takrat je bila sprejeta neka odločitev tako na ravni ministrstva kot na ravni stroke, da je nepotrebno z nekimi obveznostmi obremenjevati majhna podjetja, kot so gostilnice in picerije. A od takrat so količine zbrane odpadne embalaže tako narasle, da večji zavezanci ne zberejo dovolj denarja."

Če ministrstvo zadeve ne bo uredilo, se bo po njihovi oceni dogajalo ali pa se že dogaja, da bo ta ločeno zbrani odpadek šel kar na odlagališča.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 12:00 11. September 2013.

    kako lahko nemci odkupujejo prazno embalažo od malih ljudi?*???? pri nas pa so celo odpovedali odkup vinskih flaš...da neomenjam platenke …

  • 19:12 10. September 2013.

    Kar pa mene pri embalaži najbolj moti, pa ne vem ali se kdo s tem strinja ali sem samo jaz …

  • 15:00 10. September 2013.

    Ja, za nas bolj balkanske narode mora biti urejeno z denarjem. Nam ne pomagajo nasveti. Če bi dobil 1 € …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.