Slovenija
28 ogledov

Iz ločenih košev kar na odpad?

Svet 08.01.12, plastika, plasticna embalaza, foto:shutterstock Shutterstock
Komunalna podjetja nimajo zagotovljenega prevzema za vso zbrano odpadno embalažo.

"Država od komunalnih podjetij zahteva, naj čim več ločujejo, po drugi strani pa ni uredila pravil pri prevzemanju te embalaže za predelavo," opozarja Mateja Mikec, direktorica podjetja Interseroh, zbiranje in predelava odpadnih surovin. Kot dodaja, bodo v podjetju sprejeli le toliko odpadne embalaže, kolikor jo na trg dajo njihovi zavezanci oziroma za katero je bila pobrana embalažnina. Po njihovi oceni ta ni bila plačana za kar 30 odstotkov embalaže, ki nastaja pri komunalnih podjetjih.

Trenutno so vsa vsa podjetja, ki dajejo na trg manj kot 15 ton odpadne embalaže, oproščena plačevanja stroškov ravnanja z odpadno embalažo. V Interserohu se zavzemajo za odpravo tega "odpustka", ki je po njihovi oceni zastarel in omogoča izkoriščanje ter zlorabe. "Uredba za ravnanje z odpadno embalažo je stara več kot deset let," poudarja Mikčeva. "Takrat je bila sprejeta neka odločitev tako na ravni ministrstva kot na ravni stroke, da je nepotrebno z nekimi obveznostmi obremenjevati majhna podjetja, kot so gostilnice in picerije. A od takrat so količine zbrane odpadne embalaže tako narasle, da večji zavezanci ne zberejo dovolj denarja."

Če ministrstvo zadeve ne bo uredilo, se bo po njihovi oceni dogajalo ali pa se že dogaja, da bo ta ločeno zbrani odpadek šel kar na odlagališča.

Komentarjev 9
  • privat 12:00 11.september 2013.

    kako lahko nemci odkupujejo prazno embalažo od malih ljudi?*???? pri nas pa so celo odpovedali odkup vinskih flaš...da neomenjam platenke ,piksne...!!Kmalu bodo odpovedali vračilo in odkup pivskih flaš!! Kdo sploh vodi to zadevo????Verjetno ima dobro plačo ,lepo ženo ,lepo tajnico,lepo ...prikaži več avto,veliko hišo...res je tudi mene nebi zanimalo kaj drugega...

  • Trovlak 19:12 10.september 2013.

    Kar pa mene pri embalaži najbolj moti, pa ne vem ali se kdo s tem strinja ali sem samo jaz ta posebnež, je to, da že v osnovi proizvajalec embalažo naredi iz "n" različnih materialov. Recimo: plastenka gre v plastiko, ...prikaži več po možnosti ima kovinski zamašek, ki gre med kovino, etiketo ima pa papirnato. Da vse to ločiš, porabiš več časa in truda kot bi ga običajno. Če bi res morali vso embalažo oprati s tekočo (pitno!) vodo, smo naredili še več škode kot koristi. Ali pa npr. kozarec od kompota; steklo, papir, kovina. Kakšni pakirani izdelki so pa sploh groza, ko je notri vse od stiroporja, kartona, plastike, kovine pa tudi do lesa. Veliko rajši bi se odrekel tem raskošnim in glamuroznim embalažam v prid skrbi za okolje.

  • Pepe007 15:00 10.september 2013.

    Ja, za nas bolj balkanske narode mora biti urejeno z denarjem. Nam ne pomagajo nasveti. Če bi dobil 1 € za pobrano eno ali dve pločevinki, se mi niti ne bi zdelo tako hudo pred košnjo prečesati 5 metrov od ...prikaži več ceste in to pobrati. Ljudi, ki to vržejo v naravo tako ali tako ne moreš ne vseh ujeti in ne naučiti manir. In še akcija "Očistimo Slovenijo", bi imela vir financiranja.