Izdela si jih kar sam

Foto: Žurnal24 Z novim triciklom se Marjan Umek zdaj zapelje le po dvorišču, saj še nima vseh d
Tricikli. Dela jih po lastnih načrtih. Okoli 16 tisočakov za nakup materiala.
Oglej si celoten članek

Ob upokojitvi je Marjan Umek dobil zamisel, da bi si sam izdelal tricikel oziroma trike. Kupil je star volkswagen, ga razdrl, motor in menjalnik uporabil, večino preostalega pa skonstruiral sam. Naslednji teden bo imel dokončanega že tretjega.

Tudi modre luči. Tricikel. Dolg je 4,3 metra in je širši od osebnega avtomobila. Ima modre luči, ki jih Umek namerava uporabiti le takrat, ko se bo peljal na čelu kolone starodobnikov; sicer bodo shranjene v skrinji na prtljažniku.

Ta bo njegov
Prvi doma narejeni tricikel je nekaj časa vozil sam, nato pa ga je poklonil mlajšemu sinu, ki ima izpit za motor. “Drug tricikel sem naredil za prijatelja, ki mi ni dal miru. Na vsak način ga je hotel imeti,” je povedal Umek in dodal, da bo tretjega obdržal kar zase. Z njim se namerava udeleževati predvsem zborov starodobnikov, ki jih v Sloveniji in zamejstvu od spomladi pa do jeseni ne manjka. “Motor je namreč letnik 1970. Je že krepko v letih, vse drugo pa je po načrtih izdelano na novo,” je pojasnil.

Trdnostni izračun
Umek je za izdelavo načrtov porabil skoraj tri mesece, ker je vse projektiral klasično. “Risal sem ročno, ne z računalnikom. Za samo izdelavo pa sem porabil okoli 1.800 ur,” je razložil. Luči, kolesa, zavore in ključavnice je moral kupiti, vse preostalo pa je izdelano po njegovih načrtih.

Da se bo lahko s triciklom vozil po cestah, mora opraviti tehnični pregled, homologacijo in registracijo. Pred tem mora Javnemu podjetju Ljubljanski potniški promet, kjer vozilo pregledajo, predložiti trdnostni izračun, ki pove, ali je motor pravilno dimenzioniran. Ves ta postopek traja več mesecev.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.