Izjeme iz odloka: Izrecno opozorilo glede uživanja hrane

Foto: Epa Covid-19, Slovenija, Ljubljana
Foto: Epa Covid-19, Slovenija, Ljubljana
Odlok začne veljati 16. novembra ob 00.00 uri. Vlada v njem izrecno navaja, da je uživanje hrane in pijače na javnih površinah prepovedano. Na odprtih tržnicah velja omejitev ena stranka na 10 kvadratnih metrov. Izjem ni veliko.
Oglej si celoten članek

Vlada je na današnji seji sprejela nov odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, s katerim se v ponedeljek zapirajo vse nenujne trgovine, razen redkih izjem. 

Minister Hojs Novi ostri ukrepi glede zbiranja ljudi

Izjeme po novem odloku so:

  • Prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, pri čemer se kot izjema ne šteje prodaja oblačil, obutve in tehničnega blaga v teh prodajalnah, navaja nov odlok; 
  • lekarne, prodajalne z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki,tržnice, kmetijske prodajalne;
  • bencinski servisi, banke in zavarovalniške storitve, pošta, dostavne službe;
  • servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles (vulkanizerske, avtoličarske, avtokleparske, delavnice za popravilo koles);
  • dimnikarske storitve, pod pogojem, da je v prostoru, kjer se izvajajo, prisoten samo en izvajalec;
  • gradbena dela na nenaseljenih gradbiščih, pri izvajanju katerih je zagotovljeno, da ni stika s potrošnikom;
  • trafike in kioski, osebni prevzem blaga ali hrane na prevzemnih mestih ter druge nujne storitve za zagotavljanje varnosti in zdravja;
  • ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom na daljavo.

Uživanje hrane in pijače je na javnih površinah prepovedano

Brez časovne omejitve je dovoljena tudi priprava jedi in pijač v primeru dostave in v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost za svoje zaposlene oz. varovance. 

Število oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, je omejeno na 30 kvadratnih metrov na posamezno stranko oz. na eno stranko, če je poslovni prostor manjši od 30 kvadratnih metrov.

Na odprtih tržnicah velja omejitev ena stranka na 10 kvadratnih metrov

Foto: epa Covid-19, Slovenija, Ljubljana Poleg tega morajo trgovski centri zagotavljati 30 kvadratnih metrov na posamezno stranko v celotnem objektu, hkrati pa je treba upoštevati tudi omejitev 30 kvadratnih metrov na posamezno prodajalno v sklopu trgovskega centra in imeti ločen vhod in izhod za stranke. Upoštevanje teh pogojev mora zagotoviti upravljavec trgovskega centra oz. odgovorna oseba posamezne trgovine.

Ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom je dovoljeno le pod pogojem, da se zagotovi minimalni možni stik s potrošniki in upoštevajo vsa higienska priporočila ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Prav tako mora biti omogočeno redno prezračevanje ali ustrezna ventilacija prostorov in zagotovljeno razkuževanje rok za stranko pred vstopom in ob izstopu iz prostorov. Odgovornost delodajalcev pa je, da zaposlenim zagotovijo zaščitno opremo in zagotovijo spoštovanje navodil.

Strokovno utemeljenost ukrepov iz tega odloka bo vlada, kot je zapisala, preverjala vsakih sedem dni in nato presodila, ali so ukrepi še potrebni.

dezurni@zurnal24si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 20:02 15. November 2020.

    moja največja želja je , da bomo skor vsi okuženi, vsak dan prosim in molim , da bi se to …

  • izy
    10:01 13. November 2020.

    in kje naj gradbeniki jedo? niso vsi na toplem v pisarnah banda pokvarjena

  • 08:05 13. November 2020.

    Bedniki, le kdo mislite, da še bere vaše nebuloze vsakih 24 ur. Da vas ni sram, golazen neprištevna

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.