Izpolnil svoje poslanstvo

Foto: Žurnal24 Čeprav stanovalci že skoraj eno leto živijo v novem prizidku, so ga s slavnostni
Dom upokojencev v Trebnjem je prerasel okvire institucionalnega varstva, saj ponuja tudi storitve na domu.
Oglej si celoten članek

Trebnje. Pred desetimi leti so v trebanjski dom starejših občanov vstopili prvi stanovalci. Takrat jih je bilo 136, danes pa jih je skupaj z enoto v Šmarjeti, ki ima letos drugo obletnico delovanja, že 214, je povedala direktorica Branka Kržič. Ob desetletnici so ves teden potekale prireditve, med drugim pa so namenu tudi uradno predali že lani zgrajen prizidek.

Visoka kakovost bivanja
“Dom težko nadomesti dom starejših občanov, a se trudimo, in tudi v prihodnje bo tako,” je povedala Kržičeva. Z zadnjo naložbo, to je 1,8 milijona evrov vrednim prizidkom, ki so ga skupaj financirali ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, Občina Trebnje in Dom starejših občanov Trebnje, so stanovalcem zagotovili visoko kakovost bivanja. Vse sobe so namreč eno- ali dvoposteljne. Kot je Kržičeva še povedala, jim načrtov tudi za prihodnje ne manjka.

 

Številke.

V 50. letih je bilo 36 tisoč živorojenih otrok, danes se ta številka giblje med 17 in 20 tisoč, je povedal Kenda. Življenjska doba ljudi se je podaljšala. Ženske povprečno živijo 82 let, moški 75.

Vse večja vloga storitev
Če so pred leti ustanavljali domove za starejše, pa igrajo danes večje vloge storitve, kot so pomoč na domu, varovanje na daljavo in oskrbovana stanovanja, je med drugim izpostavil Aleš Kenda z direktorata za socialne zadeve na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve. Kot je poudaril, pa imajo v domovih za starejše vse več dejavnosti, odpirajo se tudi navzven. “Te dejavnosti so pomembne predvsem za vzpostavitev medgeneracijskega povezovanja,” je še povedal.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.