Slovenija
5 ogledov

Izpolnil svoje poslanstvo

Čeprav stanovalci že skoraj eno leto živijo v novem prizidku, so ga s slavnostni Žurnal24 main
Dom upokojencev v Trebnjem je prerasel okvire institucionalnega varstva, saj ponuja tudi storitve na domu.

Trebnje. Pred desetimi leti so v trebanjski dom starejših občanov vstopili prvi stanovalci. Takrat jih je bilo 136, danes pa jih je skupaj z enoto v Šmarjeti, ki ima letos drugo obletnico delovanja, že 214, je povedala direktorica Branka Kržič. Ob desetletnici so ves teden potekale prireditve, med drugim pa so namenu tudi uradno predali že lani zgrajen prizidek.

Visoka kakovost bivanja
“Dom težko nadomesti dom starejših občanov, a se trudimo, in tudi v prihodnje bo tako,” je povedala Kržičeva. Z zadnjo naložbo, to je 1,8 milijona evrov vrednim prizidkom, ki so ga skupaj financirali ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, Občina Trebnje in Dom starejših občanov Trebnje, so stanovalcem zagotovili visoko kakovost bivanja. Vse sobe so namreč eno- ali dvoposteljne. Kot je Kržičeva še povedala, jim načrtov tudi za prihodnje ne manjka.

 

Številke.

V 50. letih je bilo 36 tisoč živorojenih otrok, danes se ta številka giblje med 17 in 20 tisoč, je povedal Kenda. Življenjska doba ljudi se je podaljšala. Ženske povprečno živijo 82 let, moški 75.

Vse večja vloga storitev
Če so pred leti ustanavljali domove za starejše, pa igrajo danes večje vloge storitve, kot so pomoč na domu, varovanje na daljavo in oskrbovana stanovanja, je med drugim izpostavil Aleš Kenda z direktorata za socialne zadeve na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve. Kot je poudaril, pa imajo v domovih za starejše vse več dejavnosti, odpirajo se tudi navzven. “Te dejavnosti so pomembne predvsem za vzpostavitev medgeneracijskega povezovanja,” je še povedal.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.