Izredni nadzor policije zaradi petkovih protestov

Foto: Facebook
Foto: Facebook
Nadzor je odredil generalni direktor policije, že v soboto ga je omenjal premier.
Oglej si celoten članek

Anton Olaj, generalni direktor policije, je v zvezi s policijskim varovanjem petkovega neprijavljenega shoda na Prešernovem trgu v Ljubljani včeraj odredil nadzor nad delom Policijske uprave (PU) Ljubljana. Po poročanju RTV Slovenija na policijo v zadnjih dneh leti precej kritik zaradi ukrepanja na petkovi alternativni proslavi na Prešernovem trgu v Ljubljani, kjer so policisti posredovali proti pripadnikom t. i. rumenih jopičev in jih odstranili s trga.

"Ugotoviti je potrebno neskladje"

Olaj je v današnji izjavi za javnost, ki jo je objavil na Twitterju, zapisal, da so v javnosti izraženi dvomi in vprašanja, ali je policija v petek, 25. junija, v času varovanja neprijavljenega javnega shoda na Prešernovem trgu v Ljubljani res "nepristransko delovala in ali je omogočala udejanjanje človekove pravice in temeljne svoboščine vsem udeležencem shoda enako".

Zapisal je, da je na podlagi sobotnega poročila PU Ljubljana in kasnejše dopolnitve tega poročila ter ogledom video dostopnega materiala iz družbenega omrežja "ugotoviti neskladje in različnost interpretacij istega dogodka glede ukrepanja policije". Zato je odredil nadzor nad delom PU Ljubljana. 

Sindikat: Nepravilnosti ni bilo

Iz Policijskega sindikata Slovenije so v zvezi z ukrepanjem policistov posebne policijske enote na petkovem javnem zbiranju na Prešernovem trgu danes - glede na prejem več novinarskih vprašanj, povezanih z odzivi predsednika vlade, ministra za notranje zadeve in generalnega direktorja policije - sporočili, da v zvezi z dogajanjem trenutno ne razpolagajo z informacijami, da bi policisti pri varovanju javnega shoda delovali nezakonito ali nestrokovno.

Glede nadzora na delom policije pa pričakujejo, da bodo seznanjeni s poročilom, če bodo ugotovitve posegle v pravice policistov.

Preiskavo napovedal že Janša

Da je "incident na Prešernovem trgu" treba preiskati, je že v soboto na Twitterju zapisal predsednik vlade Janez Janša. "Kam pridemo, če bo že kar sin državnega tožilca ukazoval policiji?" je dodal premier.

Po podatkih policije se je na petkovem neprijavljenem shodu na Prešernovem trgu zbralo okoli 9000 ljudi, policisti pa so ugotovili 14 kršitev zakona o javnem redu in miru. Zaradi kršitve zakona o javnih zbiranjih pa vodijo postopek zoper organizatorja, so v soboto sporočili iz PU Ljubljana.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 13

  • 07:48 29. Junij 2021.

    kar jebena situacija v Sloveniji...desnica je bolana glede oblasti, levica je bolana glede razpuščenosti in zato imamo venomer to pat …

  • 00:18 29. Junij 2021.

    Kaj so bili policaji premili za tako stvar, kot je miroljubni shod enako mislečih ljudi? Bi morali zganjati hujšo represijo? …

  • 23:28 28. Junij 2021.

    Pritisk na policaje, ki so odstranili neonacije je nedopusten, gre za politicno podrejanje represivnega aparata politicni opciji. Zgodbice o uravnotezenem …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.