Slovenija
1155 ogledov

Izredni nadzor policije zaradi petkovih protestov

Protest na Prešernovem trgu Facebook
Nadzor je odredil generalni direktor policije, že v soboto ga je omenjal premier.

Anton Olaj, generalni direktor policije, je v zvezi s policijskim varovanjem petkovega neprijavljenega shoda na Prešernovem trgu v Ljubljani včeraj odredil nadzor nad delom Policijske uprave (PU) Ljubljana. Po poročanju RTV Slovenija na policijo v zadnjih dneh leti precej kritik zaradi ukrepanja na petkovi alternativni proslavi na Prešernovem trgu v Ljubljani, kjer so policisti posredovali proti pripadnikom t. i. rumenih jopičev in jih odstranili s trga.

"Ugotoviti je potrebno neskladje"

Olaj je v današnji izjavi za javnost, ki jo je objavil na Twitterju, zapisal, da so v javnosti izraženi dvomi in vprašanja, ali je policija v petek, 25. junija, v času varovanja neprijavljenega javnega shoda na Prešernovem trgu v Ljubljani res "nepristransko delovala in ali je omogočala udejanjanje človekove pravice in temeljne svoboščine vsem udeležencem shoda enako".

Zapisal je, da je na podlagi sobotnega poročila PU Ljubljana in kasnejše dopolnitve tega poročila ter ogledom video dostopnega materiala iz družbenega omrežja "ugotoviti neskladje in različnost interpretacij istega dogodka glede ukrepanja policije". Zato je odredil nadzor nad delom PU Ljubljana. 

Sindikat: Nepravilnosti ni bilo

Iz Policijskega sindikata Slovenije so v zvezi z ukrepanjem policistov posebne policijske enote na petkovem javnem zbiranju na Prešernovem trgu danes - glede na prejem več novinarskih vprašanj, povezanih z odzivi predsednika vlade, ministra za notranje zadeve in generalnega direktorja policije - sporočili, da v zvezi z dogajanjem trenutno ne razpolagajo z informacijami, da bi policisti pri varovanju javnega shoda delovali nezakonito ali nestrokovno.

Glede nadzora na delom policije pa pričakujejo, da bodo seznanjeni s poročilom, če bodo ugotovitve posegle v pravice policistov.

Preiskavo napovedal že Janša

Da je "incident na Prešernovem trgu" treba preiskati, je že v soboto na Twitterju zapisal predsednik vlade Janez Janša. "Kam pridemo, če bo že kar sin državnega tožilca ukazoval policiji?" je dodal premier.

Po podatkih policije se je na petkovem neprijavljenem shodu na Prešernovem trgu zbralo okoli 9000 ljudi, policisti pa so ugotovili 14 kršitev zakona o javnem redu in miru. Zaradi kršitve zakona o javnih zbiranjih pa vodijo postopek zoper organizatorja, so v soboto sporočili iz PU Ljubljana.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 13
 • mihatirs 07:48 29.junij 2021.

  kar jebena situacija v Sloveniji...desnica je bolana glede oblasti, levica je bolana glede razpuščenosti in zato imamo venomer to pat pozicijo, da nam ostanejo samo levo oz. desno sredinske stranke, ki so najmanj škodljive...žalostno ampak resnično

 • Avatar Mehičanka76
  Mehičanka76 00:18 29.junij 2021.

  Kaj so bili policaji premili za tako stvar, kot je miroljubni shod enako mislečih ljudi? Bi morali zganjati hujšo represijo? Ne razumem, zakaj sicer izredni nadzor.

 • Avatar Marie Cankar
  marie3 23:28 28.junij 2021.

  Pritisk na policaje, ki so odstranili neonacije je nedopusten, gre za politicno podrejanje represivnega aparata politicni opciji. Zgodbice o uravnotezenem delovanju pri varovanju shoda, naj si pa na strankarskem pikniku pripovedujejo. Prica smo fasizaciji Slovenije, zivimo v Jansevih blodnjah, do kdaj se??