Izsiljevalski virus na pohodu

Foto: SI-CERT
Foto: SI-CERT
Varni na internetu opozarjajo pred okužbo z novim virusom
Oglej si celoten članek

Nacionalni odzivni center za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij in informacij SI-CERT je prejel povečano število prijav, ki se nanašajo na izsiljevalske viruse Cryptolocker, Cryptowall, CTB Locker in Synolocker. Glavni način okužbe je preko elektronske pošte, širijo se kot priponke s podaljški .cab, .scr in .zip. Po okužbi virus zašifrira datoteke na računalniku in na dostopnih omrežnih pogonih (Synolocker cilja uporabnike Synology omrežnih diskov).

Različice virusov, ki so trenutno v obtoku, izvedejo postopek šifriranja z dovolj močnim postopkom in dovolj dolgim ključem, da odšifriranje ni mogoče brez zasebnega ključa, ki je v lasti storilcev. Ključ storilci ponujajo proti odkupnini, ki znaša okoli 600 evrov.

Priporočeni ukrepi

Obramba pred izsiljevalskimi virusi je preventiva. Uporabnikom na SI-CERT-u svetujejo izdelavo varnostnih kopij, predvsem pa izredno previdnost pri odpiranju priponk v sporočilih, ki jih prejmete od neznanih pošiljateljev.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • ej ja mirko ..rajš formatiram disk kjer imam par tisoč evrov licenčne aplikacije k pa dam 500 evrov nizkotnemu goljufu. …

  • 23:11 30. Januar 2015.

    Še bolj pametni ne odpirajo vsako smetje, ki prispe v e-predal. Premisli, zakaj ti je nekdo nekaj poslal in, če …

  • 20:59 30. Januar 2015.

    Pametni imajo eno ali dve rezervni kopiji na ločenih medijih, vključno z aplikacijami.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.