Izterjevalci niso gorile

Foto: Žurnal24 Izterjevalci nimajo pravice posegati v fizično bližino dolžnika ali mu kakorkoli
Agencija za izterjavo. "Tudi če ljudje opomine mečejo v koš, dolg ne izgine."
Oglej si celoten članek

Telekom zaradi neplačila položnice iz omrežja odklopi okoli 3.500 naročnikov na mesec. Vse več neplačil opažajo tudi pri Zavarovalnici Triglav, Energetiki in VO-KA.

"Število neplačnikov se res povečuje in vse pogosteje se nam zgodi, da nam v svoji stiski celo grozijo, da nas bodo dali v časopis," pa povejo v eni od izterjevalnih agencij, ki se ukvarja z izterjavo fizičnih oseb.

Foto: Žurnal24 dolg, opomini Dolg na obroke
A nepripravljenost na pogovor in metanje opominov v koš, pravi izterjevalka, finančne težave le še poglobita. "Ljudje navadno ne vedo, da se je v postopkih izterjave pred izvršbo še mogoče dogovoriti za obročno odplačilo dolga."

Neredni plačniki

Energetika, Vo-Ka
. Prvi vložijo okoli tisoč izvršilnih predlogov na leto, Vo-Ka pa jih je lani 768.

Telekom. Izdajo več deset tisoč prvih opominov na mesec, izključijo pa 3.500 uporabnikov.

T2. Manj kot deset odstotkov strank prejme prvi opomin.

Zavarovalnica Triglav. V zadnjem času je neplačil vse več.

Namesto, da bi se soočili s finančnimi težavami, izterjevalcem raje lažejo: da niso dobivali računov, da ne vedo, da imajo dolg, ali celo, da v podjetju dolžnika poznajo nekoga, ki jim je rekel, da jim ni treba plačati računa.

Noben od izgovorov ne zaleže, pravi sogovornica. Prav tako s to strategijo ni mogoče zavlačevati tako dolgo, da bi dolg zastaral.

"Natančno se ve, koliko časa imamo za izterjavo. Če nam v šestih mesecih dolga ne uspe izterjati ali grozi zastaranje, pa gre primer v sodno izterjavo," pojasnjujejo na agenciji.

Le opomini, ne grožnje
Opozarjajo še, da izterjevalci "ne hodimo domov, to ni dovoljeno. Prav tako so prepovedane vsakršne grožnje, ustrahovanje. "

"Edini metodi, ki jih lahko uporabljamo, sta pisno in telefonsko opominjanje dolžnika," pravi sogovornica. Ker nobena izterjevalna agencija nima pravice posegati v fizično bližino dolžnika, če se kaj takega vendarle zgodi, sogovornica svetuje, naj se tak poseg prijavi ustreznim organom.

Sicer pa v agenciji svetujejo še, da pred sklenitvijo kakršnekoli pogodbe (od telefonske naročnine do zavarovanja) natančno preberete splošne pogoje in droben tisk.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.