Slovenija
89 ogledov

Izterjevalci niso gorile

Izterjevalci nimajo pravice posegati v fizično bližino dolžnika ali mu kakorkoli Žurnal24 main
Agencija za izterjavo. "Tudi če ljudje opomine mečejo v koš, dolg ne izgine."

Telekom zaradi neplačila položnice iz omrežja odklopi okoli 3.500 naročnikov na mesec. Vse več neplačil opažajo tudi pri Zavarovalnici Triglav, Energetiki in VO-KA.

"Število neplačnikov se res povečuje in vse pogosteje se nam zgodi, da nam v svoji stiski celo grozijo, da nas bodo dali v časopis," pa povejo v eni od izterjevalnih agencij, ki se ukvarja z izterjavo fizičnih oseb.

dolg, opomini | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Dolg na obroke

A nepripravljenost na pogovor in metanje opominov v koš, pravi izterjevalka, finančne težave le še poglobita. "Ljudje navadno ne vedo, da se je v postopkih izterjave pred izvršbo še mogoče dogovoriti za obročno odplačilo dolga."

Neredni plačniki

Energetika, Vo-Ka
. Prvi vložijo okoli tisoč izvršilnih predlogov na leto, Vo-Ka pa jih je lani 768.

Telekom. Izdajo več deset tisoč prvih opominov na mesec, izključijo pa 3.500 uporabnikov.

T2. Manj kot deset odstotkov strank prejme prvi opomin.

Zavarovalnica Triglav. V zadnjem času je neplačil vse več.

Namesto, da bi se soočili s finančnimi težavami, izterjevalcem raje lažejo: da niso dobivali računov, da ne vedo, da imajo dolg, ali celo, da v podjetju dolžnika poznajo nekoga, ki jim je rekel, da jim ni treba plačati računa.

Noben od izgovorov ne zaleže, pravi sogovornica. Prav tako s to strategijo ni mogoče zavlačevati tako dolgo, da bi dolg zastaral.

"Natančno se ve, koliko časa imamo za izterjavo. Če nam v šestih mesecih dolga ne uspe izterjati ali grozi zastaranje, pa gre primer v sodno izterjavo," pojasnjujejo na agenciji.

Le opomini, ne grožnje
Opozarjajo še, da izterjevalci "ne hodimo domov, to ni dovoljeno. Prav tako so prepovedane vsakršne grožnje, ustrahovanje. "

"Edini metodi, ki jih lahko uporabljamo, sta pisno in telefonsko opominjanje dolžnika," pravi sogovornica. Ker nobena izterjevalna agencija nima pravice posegati v fizično bližino dolžnika, če se kaj takega vendarle zgodi, sogovornica svetuje, naj se tak poseg prijavi ustreznim organom.

Sicer pa v agenciji svetujejo še, da pred sklenitvijo kakršnekoli pogodbe (od telefonske naročnine do zavarovanja) natančno preberete splošne pogoje in droben tisk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.