Jalovi komarji proti vročici denge

Foto: Žurnal24 Vročica denge na leto prizadene sto milijonov ljudi. (Foto: iStockphoto)
Znanstveniki želijo z genetsko manipulacijo samcev komarjev zatreti širjenje vročice denge in morda tudi malarije.
Oglej si celoten članek

Ekipa znanstvenikov, ki preizkuša metode genetske manipulacije na komarjih, upa, da se bodo novi samci parili s samicami in tako prenesli nov gen na svoje potomce, piše BBC. Ta spremenjeni gen bi ženskim potomkam skrajšal krila, kar bi pripomoglo k zamejitvi dengeja in morda tudi drugih bolezni, ki jih prenašajo komarji.

Ocenjujejo, da če jih izpustijo, bi lahko nova vrsta komarjev trajno zatrla populacijo komarjev v šestih do devetih mesecih. Laboratorijski testi namreč kažejo, da samice druge generacije niso zmožne leteti, ker gen omejuje rast kril, medtem ko samci ostanejo neprizadeti.

Raziskovalci pri tem opozarjajo, da bo izpustitev zadostne količine komarjev logistično zelo zahteven in drag projekt, ki pa je z zadostnimi sredstvi izvedljiv. Vročica denge je po njihovih besedah tudi idealen kandidat za preizkušanje, saj jo širi le nekaj vrst komarjev, medtem ko malarijo širi precej več vrst.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.