Slovenija
11 ogledov

Jalovi komarji proti vročici denge

Vročica denge na leto prizadene sto milijonov ljudi. (Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Znanstveniki želijo z genetsko manipulacijo samcev komarjev zatreti širjenje vročice denge in morda tudi malarije.

Ekipa znanstvenikov, ki preizkuša metode genetske manipulacije na komarjih, upa, da se bodo novi samci parili s samicami in tako prenesli nov gen na svoje potomce, piše BBC. Ta spremenjeni gen bi ženskim potomkam skrajšal krila, kar bi pripomoglo k zamejitvi dengeja in morda tudi drugih bolezni, ki jih prenašajo komarji.

Ocenjujejo, da če jih izpustijo, bi lahko nova vrsta komarjev trajno zatrla populacijo komarjev v šestih do devetih mesecih. Laboratorijski testi namreč kažejo, da samice druge generacije niso zmožne leteti, ker gen omejuje rast kril, medtem ko samci ostanejo neprizadeti.

Raziskovalci pri tem opozarjajo, da bo izpustitev zadostne količine komarjev logistično zelo zahteven in drag projekt, ki pa je z zadostnimi sredstvi izvedljiv. Vročica denge je po njihovih besedah tudi idealen kandidat za preizkušanje, saj jo širi le nekaj vrst komarjev, medtem ko malarijo širi precej več vrst.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.