Janša o tem, kdo je oseba v ozadju, ki mu sredi epidemije ruši vlado

Foto: Vlada RS
Foto: Vlada RS
Premier ošvrknil tudi ministrico Lilijano Kozlovič.
Oglej si celoten članek

Danes mineva leto dni, odkar je zaprisegla 14. slovenska vlada. Premier Janez Janša je po tiskovni konferenci na Brdu pri Kranju, o delu vlade spregovoril še v daljšem intervjuju za Planet TV. 

O epidemiji in nošenju mask

Janša je ponovil, da nam kljub cepljenju grozi tretji val, ki ga napoveduje hitro širjenje novih mutacij koronavirusa. Glede pripravljenosti slovenskega zdravstva pred epidemijo je premier ponovil, da od leta 2017 do 2020 niso naredili nič in to je bil najbrž tudi eden od razlogov, "da je prejšnja vlada vrgla puško v koruzo."

Slovenija Janša: "To je eden od razlogov, da je vlada vrgla puško v koruzo."

Ob tem je pojasnil, da je bila pred štirimi leti v Sloveniji delegacija Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki je ocenjevala, kako je država pripravljena na epidemijo. Predsednik vlade je to poročilo videl šele takrat, ko je bilo zamenjano vodstvo NIJZ, prej pa se je to skrivalo. Slovenija je takrat dobila precej slabo oceno, je dodal. 

Kar se tiče nošenja mask, je bila odločitev sprejeta neko noč v Cankarjevem domu v prvem valu epidemije, ko so se stran od kamer sestali s tistimi, ki so se z epidemijo borili v prvi bojni liniji.. "Predstavniki mladih zdravnikov so zelo glasno, odločno in argumentirano terjali maske," je dodal. 

Slovenija Šarec: Tako so se ustrašili, da so rajši svojo dušo prodali

Opozicija izkorišča epidemijo

Premier je znova ostro napadel opozicijo, ki po njegovem izkorišča epidemijo. "Ko je širjenje okužb v porastu, sklicujejo in sodelujejo na protestih, kjer se virus širi. Pričakovali bi vendarle neko razumsko ravnanje.

"Podlo od opozicije je, da izkorišča epidemijo, da bi dobila nazaj puško, ki jo je sama odvrgla," je še dejal. Probleme, ki dejansko so, pa pred Evropo zakriva na način, da tja izvaža umetne dileme in lažne obtožbe. Ko je trdo jedro levičarske opozicije pogorelo v slovenskem parlamentu, so to bitko skušali prenesti na evropski parket," je dodal. 

Dotaknil se je tudi medijev, predvsem osrednjih, ki po njegovem ne poročajo o stvareh, ki so pomembnejše od dogajanja v politiki. "Mediji ne poročajo o dogajanju na Ustavnem sodišču pa tudi ne o dogajanju na Računskem sodišču, kjer imamo predsednika, ki opravlja dve funkciji, ki sta nezdružljivi, in za to dobi četrt milijona letno, preganja pa župane za 40 evrov dnevnice."

Na vprašanje o tvitterju, ki ga sam dnevno uporablja in komunucira, je premier dejal. V državah, kjer je medijski prostor normalen, vsi Twitter uporabljajo kot dodatek. Po njegovem ne bil bil zanimiv, če bi bil slovenski medijski prostor normalen. 

Slovenija Janša o poziciji Desusa: "Takšno odločitev samo pozdravljamo"

Spor v DeSUS v veliki meri uvožen od zunaj in s pomočjo osrednjih medijev

O nedavnem dogajanju v stranki DeSUS, ki je po odstopu iz vladne koalicije postala zmerna opozicija, in Erjavčevem odstopu z mesta predsednika je Janša dejal. "Vse to, kar se je z DeSUS-om dogajalo od lanske jeseni in dobilo epilog z odhodom Karla Erjavca, je bilo sproženo v glavnem od zunaj z namenom, da se ruši stranka, ki je imela v vladi ključen resor, in sicer ministrstvo za zdravje," ocenjuje predsednik vlade. Po njegovem je takratni minister za zdravje Tomaž Gantar odstopil sredi najhujšega vala epidemije. "To dejstvo je imelo svoje posledice. Bilo je težko," je povedal. "Plačali smo ceno, tudi kar se tiče posledic epidemije. To dejanje je bilo skrajno neodgovorno." 

O lobijih in stricih iz ozadja

Po njegoveme je spor v DeSUS-u v veliki meri uvožen od zunaj s strani političnih sil trde levice in s pomočjo osrednjih medijev. Na vprašanje, kdo je tisti, ki ruši stranke, ki sodelujejo z vlado, pa je premier Janša dejal, da če bi iskali ime, ki se operativno s tem ukvarja in še zdaleč ni edino, je to Gregor Golobič. "On je operativec trde levice, ki sredi epidemije ruši vlado. Številni v trdi levici to vedo, nekateri tudi ne, in naivno mislijo, da sledijo nekim programskim ciljem lastnih strank. V resnici pa je to odraz nesuvernenosti teh strank, ki se pustijo voditi od zunaj," je dodal drugim povedal.

Slovenija V Bruselj spet romalo pismo z Janševim podpisom

O ministrici Kozlovičevi: Krivo tudi ministričino šibko vodenje resorja

O nastopu ministrice Kozlovičeve v oddaji Studio City, ki je pri vprašanju o imenovanju tožilcev molčala, je Janša dejal, da je vlada v tem mandatu imenovala vrsto tožilcev, nekaterih pač še ni. "Nikjer tudi ne piše, koliko časa lahko traja nek postopek. Del teh "zapletov" je po njegovih besedah nastal tudi zaradi njenega šibkega vodenja resorjev. Ob tem je omenil, da je ministrica vladi predlagala na evropske funkcije tožilce, ki ne znajo tujega jezika. "Mi zahtevamo znanje tujega jezika za sekretarsko mesto v kabinetu. Tam se predlaga ljudi, ki priznajo, da tega ne znajo. Zakaj pa se takšne ljudi predlaga, si lahko vsak misli sam." 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 71

  • 19:49 14. Marec 2021.

    Prekleti reptil, to je tvoj labodji spev.

  • 10:30 14. Marec 2021.

    zdaj pa ima Gregor Golobič priložnost tožiti Janeza Janšo zaradi lažne obtožbe. Prihaja čas, da vsi bivši in zdajšnji levo-desni …

  • 10:12 14. Marec 2021.

    Leta 1991 smo se Slovenci zedinili o osnovnih vrednotah in ciljih naše države. Zapisali smo jih v ustavo, ta vlada …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.