Slovenija
5653 ogledov

Janša o poziciji Desusa: "Takšno odločitev samo pozdravljamo"

seja DZ Janez Janša Saša Despot
Na koalicijski novinarski konferenci ob prvem letu delovanja vlade tudi Desusov minister za kmetijstvo Jože Podgoršek. Kaj to pomeni?

Prisotnost ministra iz opozicijskega Desusa je pojasnil kar predsednik vlade Janez Janša. "Koalicijo pred štirimi leti smo podpisali predsedniki štirih strank, vmes se je marsikaj dogajalo, tako, da smo danes na tej tiskovni konferenci predsedniki treh strank, minister Podgoršek je tukaj kot minister in član vlade." 

Desus iz koalicije

Kot je znano, je stranka Desus po prihodu zdaj že nekdanjega predsednika Karla Erjavca sprejela sklep, da ne sodeluje več v koaliciji, po tem, ko Erjavec ni dobil podpore za mandatarja nove vlade pa je Desus izstopil tudi iz iz koalicije opozicijskih strank KUL. Še pred odstopom Erjavca so poslanci Desusa sklenili, da bodo konstruktivna opozicija.

"Desus s koalicijsko pogodbo nima težav"

"Mi smo v tem času opravili več pogovorov s predstavniki Desusa in prejšnjim predsednikom Karlom Erjavcem. Situacija je naslednja: poslanci PS Desus ugotavljajo, da je v preteklem letu vse, kar je bilo z vidika njihovih predlogov, ki so del koalicijske pogodbe obravnavano in realizirano. Da s koalicijsko pogodbo nimajo nobenih težav, da so pripravljene vsebine, ki so jih zagovarjali pred enim letom, zagovarjati še naprej, da pa skladno z odločitvami svojih organov formalno niso del koalicije," je povedal Janša. 

Janša sicer meni, da bo Slovenija bolj normalna, če bo imela čim več suverenih strank, kjer bodo poslanci  samostojno odločali, brez stricev iz ozadja in navijanja medijev. Janša pozdravlja sodelovanje s strankami, ki so v opoziciji in so z njimi sporazum že podpisali, torej SNS, k sodelovanju pa vabi tudi druge iz opozicije. "Če se še kdo iz opozicije odloči za sodelovanje, bomo to pozdravili; lahko kritizirajo, ampak naj ne rušijo ukrepov proti epidemiji."

Podgoršek bo povezovalna vez

Minister Jože Podgoršek tako ne predstavlja stranke Desus, ampak je tam kot minister v vladi, ki pa uživa podporo poslanske skupine Desus, razlaga Janša.

"Dokler bo užival podporo poslanske skupine Desus in mojo podporo, lahko mirno dobro dela naprej. Dogovorjeno je tudi, da bo povezovalna vez s poslansko skupino, ki je napovedala, da bo konstruktivna v državnem zboru. Kar se koalicije tiče, takšno odločitev samo pozdravljamo," pravi Janša. 

Bo Desus podprl interpelacijo Kustečeve?

Na vprašanje, ali pričakuje podporo Desusa ob ponedeljkovi nezaupnici, Janša pravi, da se bodo tako kot vsakič, pred glasovanjem prešteli. Levica, LMŠ, SD in SAB Kustečevi med drugim očitajo predolgo zaprtje šol v epidemiji. Očitajo ji, da ministrstvo ni pripravilo ustreznega načrta, kako voditi pouk v razmerah epidemije, kot tudi odrekanje izobraževanja otrokom s posebnimi potrebami, neupoštevanje epidemiološke stroke in prelaganje odgovornosti na šole.

Komentarjev 15
  • Ender3 16:06 12.marec 2021.

    Ivek meni, da je suverena stranka tista, ki ima enega, večnega voditelja in trop plačanih sledilcev, volilcev, brez pravice drugačnega mišljenja. Ta avtokracija je žal enoumje in kršenje osnovih demokratičnih pravic in načel.

  • Avatar Leon
    Leon 15:50 12.marec 2021.

    Za vse ,rojene po letu 1991 priporočam ogled dokumentarca Nicolae Ceausescu na TV Viasat History ! Odlično prikazano stanje kako so se komunisti prelevili v liberalno kapitalistično kliko in prevarali ljudstvo v boju zoper diktaturo ! Enako se je dogajalo ...prikaži več v Sloveniji, kjer so se bivši komunisti prelevili v DEMOS in zavedeli ljudstvo na volitvah . Odličen prispevek za vse ,tudi tiste ,ki so to podoživeli !

  • mamax 15:37 12.marec 2021.

    Če ima SLO vsaj 1/3 treznih volilcev, ti s svojo sekto ne moreš priti niti do parlamentarnega praga.