Janša: Pahor ne vlada

Foto: Žurnal24 v Foto: Žurnal24 Borut Pahor Foto: Žurnal24 Janez Janša, Lojze Petrle Foto: Žurnal24 Janez Janša, Lojze Petrle, Dimitrij Rupel Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Janez Janša, Lojze Petrle, Dimitrij Rupel Foto: Žurnal24 Borut Pahor, Žiga Turk Foto: Žurnal24 Lojze Petrle, Janez Janša Foto: Žurnal24 Borut Pahor Foto: Žurnal24 Janez Janša, Lojze Petrle, Dimitrij Rupel Foto: Žurnal24 Borut Pahor, Žiga Turk Foto: Žurnal24 Janez Janša, Lojze Petrle, Dimitrij Rupel Foto: Žurnal24 Borut Pahor, Žiga Turk, Miha Brejc Foto: Žurnal24 main Janez Janša, Dimitrij Rupel
Miha Brejc: "Težko je razumeti, da državne proslave ob 20-letnici prvih demokratičnih volitev ne bo."
Oglej si celoten članek

"Veseli me, da je med nami predsednik vlade, vendar med nami ni tistih, ki vladajo. Zato z njimi ne moremo razpravljati," je dejal Janez Janša ob odprtju Pučnikovih dni. Govoril je tudi o razkritju kartelnega dogovarjanja v gradbenem lobiju in poudaril, da je  "gospod Zemljarič očitno še vedno boter tega lobija". Ob tem je spomnil na veliko policijsko preiskavo sumov kaznivih dejanj v gradbenem lobiju iz leta 2007, ki ni doživela epiloga.

"Če bi bili normalna država, bi bili že obsojeni. Zdaj pa namesto tega preiskujejo tiste policiste, ki so takrat preiskovali. Cel aparat danes preiskuje, zakaj je potekala takrat preiskava cestnega lobija."

Zaslišali naj bi celo državne sekretarje in finančnega ministra iz njegovega mandata. Janša se je tako vprašal: "Kaj bo prinesla preiskava znanega dejstva, da je cesar nag?"

Nepriznane zasluge
"Jože Pučnik s strani večine v državi za svoja dejanja nikoli ni bil nagrajen. Ob dvajsetletnici prvih demokratičnih volitev v Sloveniji in posebej v okviru tega inštituta lahko o njem govorimo s presežki," je premier Borut Pahor dejal kot slavnostni govornik ob odprtju letošnjih Pučnikovih dni. In si prislužil aplavz publike iz političnih krogov SDS, NSi in SLS ter Nove revije.

Pahor je dejal, da praznujemo velik zgodovinski prelom, kjer Slovenci nismo bili zamudniki. Zasluga upora posameznikov je, da smo stopili na pot osamosvojitve in da Slovenija ni drago plačala prehoda. Posebej je izpostavil pomen Bučarjevega parlamenta in Peterletove vlade, čeprav je bil sam takrat najmlajši poslanec strani, ki je volitve izgubila.

Predsednik sveta Inštituta dr. Jožeta Pučnika pa je kritičen do vlade, ki se je na račun varčevanja odpovedala državni proslavi ob dvajsetletnici osamosvojitve.

Kritičen do privatizacije
"Proces privatizacije se je klavrno končal. Nekateri so dobili nekaj, kar jim ne moralno ne politično ne pripada," je bil kritičen Pahor in napovedal pripravo protikartelne zakonodaje.

"Japiji, ki jih skrbi le vtis"
" Golobič , Kresalova , Kučan  in Janković  so komunistični poslovneži, rekli bi jim tudi japiji. Poleg materialne blaginje jih zanima umetniški vtis in pozitiven zunanji videz,", je bil do današnje politike kritičen Dimitrij Rupel. Meni, da smo v Sloveniji zamenjali besedi slovo in sloves, kar se je zgodilo s podelitvijo odlikovanja Tomažu Ertlu: "Namesto da bi se od tajne komunistične policije poslovili, smo jo slovesno nagradili." Da Ertl ne more postati simbol demokracije, ker je "delal nekaj drugega", pa je dejal Lojze Peterle.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.