Slovenija
3 ogledov

Janša: Pahor ne vlada

v
1/14
Žurnal24 main
Miha Brejc: "Težko je razumeti, da državne proslave ob 20-letnici prvih demokratičnih volitev ne bo."

"Veseli me, da je med nami predsednik vlade, vendar med nami ni tistih, ki vladajo. Zato z njimi ne moremo razpravljati," je dejal Janez Janša ob odprtju Pučnikovih dni. Govoril je tudi o razkritju kartelnega dogovarjanja v gradbenem lobiju in poudaril, da je  "gospod Zemljarič očitno še vedno boter tega lobija". Ob tem je spomnil na veliko policijsko preiskavo sumov kaznivih dejanj v gradbenem lobiju iz leta 2007, ki ni doživela epiloga.

"Če bi bili normalna država, bi bili že obsojeni. Zdaj pa namesto tega preiskujejo tiste policiste, ki so takrat preiskovali. Cel aparat danes preiskuje, zakaj je potekala takrat preiskava cestnega lobija."

Zaslišali naj bi celo državne sekretarje in finančnega ministra iz njegovega mandata. Janša se je tako vprašal: "Kaj bo prinesla preiskava znanega dejstva, da je cesar nag?"

Nepriznane zasluge
"Jože Pučnik s strani večine v državi za svoja dejanja nikoli ni bil nagrajen. Ob dvajsetletnici prvih demokratičnih volitev v Sloveniji in posebej v okviru tega inštituta lahko o njem govorimo s presežki," je premier Borut Pahor dejal kot slavnostni govornik ob odprtju letošnjih Pučnikovih dni. In si prislužil aplavz publike iz političnih krogov SDS, NSi in SLS ter Nove revije.

Pahor je dejal, da praznujemo velik zgodovinski prelom, kjer Slovenci nismo bili zamudniki. Zasluga upora posameznikov je, da smo stopili na pot osamosvojitve in da Slovenija ni drago plačala prehoda. Posebej je izpostavil pomen Bučarjevega parlamenta in Peterletove vlade, čeprav je bil sam takrat najmlajši poslanec strani, ki je volitve izgubila.

Predsednik sveta Inštituta dr. Jožeta Pučnika pa je kritičen do vlade, ki se je na račun varčevanja odpovedala državni proslavi ob dvajsetletnici osamosvojitve.

Kritičen do privatizacije
"Proces privatizacije se je klavrno končal. Nekateri so dobili nekaj, kar jim ne moralno ne politično ne pripada," je bil kritičen Pahor in napovedal pripravo protikartelne zakonodaje.

"Japiji, ki jih skrbi le vtis"
" Golobič , Kresalova , Kučan  in Janković  so komunistični poslovneži, rekli bi jim tudi japiji. Poleg materialne blaginje jih zanima umetniški vtis in pozitiven zunanji videz,", je bil do današnje politike kritičen Dimitrij Rupel. Meni, da smo v Sloveniji zamenjali besedi slovo in sloves, kar se je zgodilo s podelitvijo odlikovanja Tomažu Ertlu: "Namesto da bi se od tajne komunistične policije poslovili, smo jo slovesno nagradili." Da Ertl ne more postati simbol demokracije, ker je "delal nekaj drugega", pa je dejal Lojze Peterle.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.