Janša poziva k treznosti

Foto: Žurnal24

Your browser doesn’t support HTML5 video

"Nič ne pomaga, če se povečajo plače za nekaj odstotkov, nato pa 'to v nekaj mesecih poje inflacija'," je v odzivu na napoved stavkovnega vala dejal premier Janez Janša.
Oglej si celoten članek

Premier Janez Janša je v odzivu, naj vlada ukrepa v zvezi z visoko inflacijo, zaradi katere se napoveduje stavkovni val sindikatov v javnem in zasebnem sektorju, dejal, da bo vlada s spremembami na področju dohodnine in otroškega dodatka "bistveno olajšala negativne posledice inflacije, ki jih čutijo tisti, ki imajo najnižje dohodke ".

Med ukrepi, ki bodo pomagali ljudem z najnižjimi dohodki, je omenil dodatno olajšavo v najnižjem dohodninskem razredu in dvig otroškega dodatka ter usklajevanje varstvenega dodatka dvakrat na leto. Posredno ali neposredno naj bi na inflacijo oziroma blaženje njenih negativnih učinkov vplival tudi zakon o udeležbi zaposlenih pri dobičku.

Hkrati je posvaril pred stavko in poudaril, da stavkovne zahteve niso vse enako upravičene. V nekaterih podjetjih so zahteve po višjih plačah upravičene, je dejal in izpostavil poslovne rezultate in delitve dobička. "Niso pa vse panoge v enakem položaju, zato je treba biti selektiven, " je poudaril.

Spomnil je na opozorila Evropske centralne banke ob napovedih rasti inflacije na območju z evrom, da bo ta dolgotrajna, če se bodo inflacijska pričakovanja prelila v plače, še posebno v javnem sektorju. "Po izračunih pomeni povečanje plač v javnem sektorju za en odstotek povečanje inflacije za 0,3 odstotka. Nič ne pomaga, če se povečajo plače za nekaj odstotkov, nato pa 'to v nekaj mesecih poje inflacija', " je povedal.

Zadovoljstvo je Janša pokazal nad delom nekaterih nadzornih institucij, predvsem urada za varstvo konkurence. "Dejstvo je, da določeni sektorji v Sloveniji niso dovolj izpostavljeni konkurenci, drugače nekateri slovenski prehrambeni izdelki, med njimi kruh, v sosednjih državah ne bi mogli biti na prodaj za polovico cene, " je dejal in dodal, da do takšnih "anomalij" ne bi prihajalo, če bi imeli v tem sektorju zagotovljeno konkurenco.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.