Slovenija
3 ogledov

Janša poziva k treznosti

1/2
Žurnal24 main
"Nič ne pomaga, če se povečajo plače za nekaj odstotkov, nato pa 'to v nekaj mesecih poje inflacija'," je v odzivu na napoved stavkovnega vala dejal premier Janez Janša.

Premier Janez Janša je v odzivu, naj vlada ukrepa v zvezi z visoko inflacijo, zaradi katere se napoveduje stavkovni val sindikatov v javnem in zasebnem sektorju, dejal, da bo vlada s spremembami na področju dohodnine in otroškega dodatka "bistveno olajšala negativne posledice inflacije, ki jih čutijo tisti, ki imajo najnižje dohodke ".

Med ukrepi, ki bodo pomagali ljudem z najnižjimi dohodki, je omenil dodatno olajšavo v najnižjem dohodninskem razredu in dvig otroškega dodatka ter usklajevanje varstvenega dodatka dvakrat na leto. Posredno ali neposredno naj bi na inflacijo oziroma blaženje njenih negativnih učinkov vplival tudi zakon o udeležbi zaposlenih pri dobičku.

Hkrati je posvaril pred stavko in poudaril, da stavkovne zahteve niso vse enako upravičene. V nekaterih podjetjih so zahteve po višjih plačah upravičene, je dejal in izpostavil poslovne rezultate in delitve dobička. "Niso pa vse panoge v enakem položaju, zato je treba biti selektiven, " je poudaril.

Spomnil je na opozorila Evropske centralne banke ob napovedih rasti inflacije na območju z evrom, da bo ta dolgotrajna, če se bodo inflacijska pričakovanja prelila v plače, še posebno v javnem sektorju. "Po izračunih pomeni povečanje plač v javnem sektorju za en odstotek povečanje inflacije za 0,3 odstotka. Nič ne pomaga, če se povečajo plače za nekaj odstotkov, nato pa 'to v nekaj mesecih poje inflacija', " je povedal.

Zadovoljstvo je Janša pokazal nad delom nekaterih nadzornih institucij, predvsem urada za varstvo konkurence. "Dejstvo je, da določeni sektorji v Sloveniji niso dovolj izpostavljeni konkurenci, drugače nekateri slovenski prehrambeni izdelki, med njimi kruh, v sosednjih državah ne bi mogli biti na prodaj za polovico cene, " je dejal in dodal, da do takšnih "anomalij" ne bi prihajalo, če bi imeli v tem sektorju zagotovljeno konkurenco.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.