Janša pozval k sestanku

Foto: Žurnal24 (Foto: BOBO)
Prvak SDS Janez Janša premierja Pahorja pozval, naj skliče sestanek predsednikov parlamentarnih strank zaradi zaprtega arhivskega gradiva Sove. Sestanek v sredo.
Oglej si celoten članek

Janez Janša, SDS, je premierja Boruta Pahorja v nedeljo pozval, naj nemudoma skliče sestanek, in pozval tudi k razrešitvi direktorja Sove (Slovenska obveščevalno-varnostna služba) Sebastjana Selana in direktorja Arhiva RS Dragana Matića.

Zoper njiju je parlamentarna komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb v torek napovedala vložitev kazenskih ovadb, prav tako predlagajo Selanovo krivdno razrešitev.

Sestanek v sredo
Pahor je sestanek sklical za sredo, predsedniki parlamentarnih strank, vodij poslanskih skupin parlamentarnih strank in poslancev madžarske in italijanske narodne skupnosti pa bodo govorili o noveli zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva, še preden bo obravnavana v DZ, so sporočili iz premierjevega kabineta. 

Po mnenju Janše vlada s predlogom zakonske novele skuša sedaj tudi formalno zapreti omenjeno arhivsko gradivo. Argumenti vlade k sprejetju novele pa po njegovem mnenju kažejo na to, da se želi v okviru zaščite nacionalnih interesov in varnosti prikriti delovanje nekdanje tajne politične policije SDV.

Preprečili dostop do gradiva
Na Sovi, kjer hranijo arhive nekdanje SDV, so publicistu Igorju Omerzi, nato pa še parlamentarni komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb preprečili dostop do določenih dokumentov SDV. V iste dokumente pa so jeseni leta 2009 vpogled omogočili neki mladi raziskovalki. Sova pa naj bi dokumente označila kot zaupne šele po tem, ko je Omerza zahteval vpogled.

Vlada je 20. januarja predstavila predlog novele zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih, ki ga bo poslala državnemu zboru v sprejem po nujnem postopku. Spremembe bodo segle tudi na področje arhivskega gradiva, ki vsebuje podatke obveščevalno-varnostnih služb, občutljive zaradi varstva človekovih pravic in nacionalne varnosti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.