Slovenija
15 ogledov

Janša pozval k sestanku

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
Prvak SDS Janez Janša premierja Pahorja pozval, naj skliče sestanek predsednikov parlamentarnih strank zaradi zaprtega arhivskega gradiva Sove. Sestanek v sredo.

Janez Janša, SDS, je premierja Boruta Pahorja v nedeljo pozval, naj nemudoma skliče sestanek, in pozval tudi k razrešitvi direktorja Sove (Slovenska obveščevalno-varnostna služba) Sebastjana Selana in direktorja Arhiva RS Dragana Matića.

Zoper njiju je parlamentarna komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb v torek napovedala vložitev kazenskih ovadb, prav tako predlagajo Selanovo krivdno razrešitev.

Sestanek v sredo
Pahor je sestanek sklical za sredo, predsedniki parlamentarnih strank, vodij poslanskih skupin parlamentarnih strank in poslancev madžarske in italijanske narodne skupnosti pa bodo govorili o noveli zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva, še preden bo obravnavana v DZ, so sporočili iz premierjevega kabineta. 

Po mnenju Janše vlada s predlogom zakonske novele skuša sedaj tudi formalno zapreti omenjeno arhivsko gradivo. Argumenti vlade k sprejetju novele pa po njegovem mnenju kažejo na to, da se želi v okviru zaščite nacionalnih interesov in varnosti prikriti delovanje nekdanje tajne politične policije SDV.

Preprečili dostop do gradiva
Na Sovi, kjer hranijo arhive nekdanje SDV, so publicistu Igorju Omerzi, nato pa še parlamentarni komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb preprečili dostop do določenih dokumentov SDV. V iste dokumente pa so jeseni leta 2009 vpogled omogočili neki mladi raziskovalki. Sova pa naj bi dokumente označila kot zaupne šele po tem, ko je Omerza zahteval vpogled.

Vlada je 20. januarja predstavila predlog novele zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih, ki ga bo poslala državnemu zboru v sprejem po nujnem postopku. Spremembe bodo segle tudi na področje arhivskega gradiva, ki vsebuje podatke obveščevalno-varnostnih služb, občutljive zaradi varstva človekovih pravic in nacionalne varnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.