Janša sklical sestanek: "Pred nami je pomembna naloga!"

Foto: Epa
Foto: Epa
Premier Janez Janša bo v četrtek na Brdu pri Kranju gostil prvo razpravo v okviru konference o prihodnosti Evrope v Sloveniji. Namen te razprave je oblikovati skupno predstavo o tem, kakšno Evropo si želijo Slovenci in kaj so za to pripravljeni storiti, so sporočili iz kabineta premierja. Udeležil se je bo tudi predsednik republike Borut Pahor.
Oglej si celoten članek

Na dan Evrope, 9. maja, se je uradno začela konferenca o prihodnosti Evrope, v okviru katere bodo Evropejci izmenjali poglede in iskali odgovore glede smeri prihodnjega razvoja celine, vloge in umestitve Evropske unije v spremenjenih geopolitičnih razmerjih in tudi glede svoje biti.

Kot predsedujoča Svetu EU v drugi polovici leta bo pri vodenju konference pomembno vlogo odigrala tudi Slovenija, ki bo usklajevala in zastopala stališča držav članic. Kot so navedli v kabinetu predsednika vlade, bo skrbela za to, da temeljna vprašanja razprave o prihodnosti Evrope po uniji dobijo ustrezno pozornost. Prispevati želijo k temu, da se v luči oblikovanja skupnih predstav o rešitvah za prihodnost slišijo različna mnenja, so poudarili.

"Naš cilj je krepitev skupnega razumevanja izzivov, ki so jim članice lahko kos le, če se z njimi spopadejo skupaj na ravni EU, pa tudi vprašanj, ki jih države lažje rešujejo samostojno in morajo zato v okviru EU imeti ustrezno avtonomijo," so še zapisali v Janševem kabinetu.

Pred Slovenijo je torej odgovorna naloga. "Da bi se je lahko lotili kar najbolj ambiciozno, je treba oblikovati okvirno skupno predstavo o tem, kakšne Evrope si želimo Slovenke in Slovenci, in kaj smo za to pripravljeni storiti," so pojasnili.

Zato bo premier v četrtek ob 17. uri na Brdu pri Kranju gostil uvodno tovrstno razpravo z naslovom Prihodnost Evrope - pogovor o strateških izzivih ob pričetku vseevropske razprave.

V razpravi bodo poleg Janše sodelovali predsednik republike Borut Pahor, njegov svetovalec Ernest Petrič, nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel, pravnika Matej Avbelj in Jurij Toplak ter nekdanja evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič, so sporočili iz premierjevega kabineta.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 20:54 19. Maj 2021.

    Krasna zasedba za še eno šlamastiko.

  • 19:43 19. Maj 2021.

    Ker Slovenija ni kraljevina, mora o prihodnosti Slovenije v EU odločati ljudstvo. Politične stranke pripravijo izhodišča in na tej osnovi …

  • 18:53 19. Maj 2021.

    Namen te razprave je oblikovati skupno predstavo o tem, kakšno Evropo si želijo Slovenci in kaj so za to pripravljeni …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.