Slovenija
2587 ogledov

Janša sklical sestanek: "Pred nami je pomembna naloga!"

Janez Janša Epa
Premier Janez Janša bo v četrtek na Brdu pri Kranju gostil prvo razpravo v okviru konference o prihodnosti Evrope v Sloveniji. Namen te razprave je oblikovati skupno predstavo o tem, kakšno Evropo si želijo Slovenci in kaj so za to pripravljeni storiti, so sporočili iz kabineta premierja. Udeležil se je bo tudi predsednik republike Borut Pahor.

Na dan Evrope, 9. maja, se je uradno začela konferenca o prihodnosti Evrope, v okviru katere bodo Evropejci izmenjali poglede in iskali odgovore glede smeri prihodnjega razvoja celine, vloge in umestitve Evropske unije v spremenjenih geopolitičnih razmerjih in tudi glede svoje biti.

Kot predsedujoča Svetu EU v drugi polovici leta bo pri vodenju konference pomembno vlogo odigrala tudi Slovenija, ki bo usklajevala in zastopala stališča držav članic. Kot so navedli v kabinetu predsednika vlade, bo skrbela za to, da temeljna vprašanja razprave o prihodnosti Evrope po uniji dobijo ustrezno pozornost. Prispevati želijo k temu, da se v luči oblikovanja skupnih predstav o rešitvah za prihodnost slišijo različna mnenja, so poudarili.

"Naš cilj je krepitev skupnega razumevanja izzivov, ki so jim članice lahko kos le, če se z njimi spopadejo skupaj na ravni EU, pa tudi vprašanj, ki jih države lažje rešujejo samostojno in morajo zato v okviru EU imeti ustrezno avtonomijo," so še zapisali v Janševem kabinetu.

Pred Slovenijo je torej odgovorna naloga. "Da bi se je lahko lotili kar najbolj ambiciozno, je treba oblikovati okvirno skupno predstavo o tem, kakšne Evrope si želimo Slovenke in Slovenci, in kaj smo za to pripravljeni storiti," so pojasnili.

Zato bo premier v četrtek ob 17. uri na Brdu pri Kranju gostil uvodno tovrstno razpravo z naslovom Prihodnost Evrope - pogovor o strateških izzivih ob pričetku vseevropske razprave.

V razpravi bodo poleg Janše sodelovali predsednik republike Borut Pahor, njegov svetovalec Ernest Petrič, nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel, pravnika Matej Avbelj in Jurij Toplak ter nekdanja evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič, so sporočili iz premierjevega kabineta.

Komentarjev 5
 • MaloNor 20:54 19.maj 2021.

  Krasna zasedba za še eno šlamastiko.

 • marko345 19:43 19.maj 2021.

  Ker Slovenija ni kraljevina, mora o prihodnosti Slovenije v EU odločati ljudstvo. Politične stranke pripravijo izhodišča in na tej osnovi o tem na referendumu odloči narod, kar pomeni, da neumni predlogi ne bodo dobili ljudskega soglasja. Janša in Pahor nimata ...prikaži več mandata, da o prihodnosti Slovenije v EU ODLOČATA

 • Avatar Leon
  Leon 18:53 19.maj 2021.

  Namen te razprave je oblikovati skupno predstavo o tem, kakšno Evropo si želijo Slovenci in kaj so za to pripravljeni storiti, ... kaj vam bo Pahor in pacienti vlada ? ZAKAJ NE VPRAŠATE SLOVENCEV ?