Janša sklical svet za nacionalno varnost

Foto: Anže Petkovšek Karl Erjavec, Janez Janša, Marjan Šarec
Predsednik vlade Janez Janša je za ponedeljek sklical svet za nacionalno varnost. Kot sledi iz vabila, sta na dnevnem redu obravnava elementov za pripravo državnega načrta za epidemijo ranga covida-19 in ocena tveganj kibernetske varnosti v zvezi s tehnologijo 5G. Pričakovati je razpravo v luči razmer pri soočanju z epidemijo.
Oglej si celoten članek

Svet za nacionalno varnost se bo sestal v ponedeljek ob 11. uri na Brdu pri Kranju. Med vabljenimi so tudi predsednik republike Borut Pahor, predsednik DZ Igor Zorčič, predsednik DS Alojz Kovšca, minister za zdravje Tomaž Gantar, predsednik največje opozicijske stranke LMŠ Marjan Šarec ter direktor uprave za informacijsko varnost Uroš Svete.

Pri prvi točki, elementih za pripravo državnega načrta za epidemijo, sta kot poročevalca predvidena minister za obrambo Matej Tonin in minister za zdravje Gantar. Pri točki glede ocene tveganj kibernetske varnosti v zvezi s tehnologijo 5G pa poleg Tonina tudi zunanji minister Anže Logar, direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije Janez Stušek in Uroš Svete.

Šarec se je na vabilo že odzval, meni, da bi morali obravnavati strategijo za zagon države, ne pa preusmerjati pozornost na 5G, kjer je javnost razdeljena.

Gre za drugo sejo sveta za nacionalno varnost v aktualnem mandatu vlade Janeza Janše. K ponovnem sklicu je sicer v luči razmer zaradi epidemije novega koronavirusa ter ukrepov pred nekaj dnevi Janšo pozvala tudi LMŠ.

Vlada je sicer ob razglasitvi etapne zmage v boju z epidemijo v zadnjih dneh sprostila precej ukrepov, ki jih je pred nekaj tedni uvedla z namenom zajezitve širjenja virusa. Med drugim od četrtka ne velja več prepoved gibanja zunaj občinskih meja. Se pa vlada sooča z očitki pri nabavi zaščitne opreme v epidemiji. Obravnave poročila o tem še ni zaključila, so pa posamezni ministri očitke zanikali.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 18

  • 08:44 2. Maj 2020.

    Očitno nekateri tu komentirate in niti predpisov ne poznate.Najpej se pozanimajte,ne pa "lapat" kar tako na okoli.V predpisih JASNO piše,da …

  • 18:39 1. Maj 2020.

    Saj bi povabili tudi Židana pa se bojijo,da bo mogoče prisoten tudi kdo iz vrha slovenske vojske!! Kot je znano …

  • 16:21 1. Maj 2020.

    Bodočnost za prenašanje internetnih storitev mimo brezžičnih omrežij je satelitska tehnologija. Sam osebno bi POČAKAL z G5 in raje podprl …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.