Slovenija
10628 ogledov

Janša sklical svet za nacionalno varnost

Karl Erjavec, Janez Janša, Marjan Šarec Anže Petkovšek
Predsednik vlade Janez Janša je za ponedeljek sklical svet za nacionalno varnost. Kot sledi iz vabila, sta na dnevnem redu obravnava elementov za pripravo državnega načrta za epidemijo ranga covida-19 in ocena tveganj kibernetske varnosti v zvezi s tehnologijo 5G. Pričakovati je razpravo v luči razmer pri soočanju z epidemijo.

Svet za nacionalno varnost se bo sestal v ponedeljek ob 11. uri na Brdu pri Kranju. Med vabljenimi so tudi predsednik republike Borut Pahor, predsednik DZ Igor Zorčič, predsednik DS Alojz Kovšca, minister za zdravje Tomaž Gantar, predsednik največje opozicijske stranke LMŠ Marjan Šarec ter direktor uprave za informacijsko varnost Uroš Svete.

Pri prvi točki, elementih za pripravo državnega načrta za epidemijo, sta kot poročevalca predvidena minister za obrambo Matej Tonin in minister za zdravje Gantar. Pri točki glede ocene tveganj kibernetske varnosti v zvezi s tehnologijo 5G pa poleg Tonina tudi zunanji minister Anže Logar, direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije Janez Stušek in Uroš Svete.

Šarec se je na vabilo že odzval, meni, da bi morali obravnavati strategijo za zagon države, ne pa preusmerjati pozornost na 5G, kjer je javnost razdeljena.

Gre za drugo sejo sveta za nacionalno varnost v aktualnem mandatu vlade Janeza Janše. K ponovnem sklicu je sicer v luči razmer zaradi epidemije novega koronavirusa ter ukrepov pred nekaj dnevi Janšo pozvala tudi LMŠ.

Vlada je sicer ob razglasitvi etapne zmage v boju z epidemijo v zadnjih dneh sprostila precej ukrepov, ki jih je pred nekaj tedni uvedla z namenom zajezitve širjenja virusa. Med drugim od četrtka ne velja več prepoved gibanja zunaj občinskih meja. Se pa vlada sooča z očitki pri nabavi zaščitne opreme v epidemiji. Obravnave poročila o tem še ni zaključila, so pa posamezni ministri očitke zanikali.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 18
  • arabo001 08:44 02.maj 2020.

    Očitno nekateri tu komentirate in niti predpisov ne poznate.Najpej se pozanimajte,ne pa "lapat" kar tako na okoli.V predpisih JASNO piše,da se na sestanek poleg pristojnih funkcionarjev in predstavnikov vlade vabi tudi vodilja opozicijske stranke z največjim odstotkom glasov!Drugih pa ne ...prikaži več oziroma nihče ni dolžan tega storiti!Za levakarje,neokomuniste in izgubljene balkanoidne privržence pa naj spomnim,da JJ niso vabili na njihove sestanke (afera prisluškovnje POP TV, Lepa NH,...).

  • Avatar omega_v6
    omega_v6 18:39 01.maj 2020.

    Saj bi povabili tudi Židana pa se bojijo,da bo mogoče prisoten tudi kdo iz vrha slovenske vojske!! Kot je znano se Židan boji slovenske vojske pa Janez ni hotel prevzeti odgovornosti za posledice!! Lahko bi židana infakt!!

  • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 16:21 01.maj 2020.

    Bodočnost za prenašanje internetnih storitev mimo brezžičnih omrežij je satelitska tehnologija. Sam osebno bi POČAKAL z G5 in raje podprl Apple in njihovo skupino strokovnjakov, ki dela na satelitih za prenos podatkov. V tem trenutku je pomembnejši zagon države, vzporedno ...prikaži več pa se lahko kljub temu preveri mogoče sodelovanje med Apple in IJŠ.