Janša: Za večino preživljanje epidemije pomeni ležanje na kavču in gledanje televizije

Foto: Epa
Foto: Epa
"Kar se tiče medijev na Poljskem in Madžarskem, so bistveno bolj uravnoteženi kot v Sloveniji," je prepričan premier.
Oglej si celoten članek

Ukrepe bomo morali še lep čas upoštevati

Predsednika vlade Janeza Janšo porast okuženih ni presenetil, je danes povedal v intervjuju za TV Slovenija. "Ne preseneča me, ker smo vedeli, da bo drugi, hladni val, hujši kot prvi, če ne bomo imeli še cepiva oziroma dobro delujoče elektronske aplikacije," je povedal. Dodal je, da nas čaka še nekaj težkih dni in tednov, ko bomo morali večino ukrepov še vedno upoštevati, da ne bomo prešli še v tretji val. Drugače pa je to, da spomladi nismo poznali načina delovanja virusa in nismo videli luči na koncu tunela. Zdaj imamo dve cepivi, ki bi jih lahko začeli uporabljati kmalu. "Imamo tudi desetkrat več postelj, upam, da bo to dovolj," je dodal.

Janša je dejal, da bi se ta vlada zagotovo lahko odzvala prej in bolje, "a ko smo se odzivali prej, so rekli, da strašimo, če ne so rekli, da smo prepozni", je pa dodal, da so se odzvali tako, kot jim je svetovala stroka - ne le v Sloveniji, saj so spremljali tudi odzive stroke iz tujine.

Slovenija Sporočilo iz Pariza: Evropska unija ne bo vaš talec

"Če bo zaščitne opreme zmanjkalo zato, ker smo bili kritizirani od prvega dne, ko smo prevzeli vlado, bomo mogoče kakšnega kam poslali"

Povedal je, da je zaščitne opreme zdaj dovolj. "Če bo zaščitne opreme zmanjkalo zato, ker smo bili kritizirani od prvega dne, ko smo prevzeli vlado, bomo mogoče kakšnega kam poslali," je pripomnil.

Poudaril je, da se ta vlada z epidemijo spopada od prvega dne, saj so mandat nastopili, ko je bila epidemija že razglašena, zato so morali ukrepati že prvo noč. Glavni krivec za porast okužb poleti so bili, kot je povedal Janša, določeni mladi, ki so se družili na zabavah, potem pa epidemiologom niso povedali, s kom so se družili. A dodal je, da če bi julija zapirali državo, "bi nas razglasili za nore, smo pa upali, da bi mehki ukrepi preprečili širjenje virusa, zato smo pravočasno uvedli nošenje mask v zaprtih prostorih".

Težav z neažurnimi podatki, kot so jih označili raziskovalci, po Janševem mnenju v pol leta ni bilo moč odpraviti. Je pa z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) zadovojen, dejal je, da so opravili ogromno dela, vsi so garali noč in dan. "Ni noči, da se ne bi z direktorjem slišali glede podatkov. Številke bi bile drastično slabše, če bi inštitut imel tako vodstvo, kot ga je imelo na začetku epidemije," je dodal. 

"Vsa ekipa s Kacinom vred ni imela niti tri ure proste"

Podprl je tudi komunikacijo vlade in vladnega govorca Jelka Kacina. "Vsa ekipa s Kacinom vred ni imela tri ure proste. Marsikaj bi bilo lahko tudi drugače povedano, za nazaj je lahko biti pameten. Ta komunikacija je zelo strogo sojena. Spremljam pa stanje tudi po drugih državah. Slovenija je ena redkih držav, ki ni uvedla izrednega stanja," je povedal premier.

Premier je dejal, da razume psihološko utrujenost prebivalstva, saj si nihče ni predstavljal, da bi šel skozi to fazo, a po njegovih besedah "za večino prebivalstva klučen prispevek k preživljanje epidemije pomeni ležanje na kavču in gledanje televizije". 

Prva prioriteta za odpiranje oz. rahljanje ukrepov so po besedah Janše vrtci in šole - "a ne z metanjem mask dol, temveč ob strogih ukrepih". Opozoril je tudi, da teden dni šole lahko nadomestimo tudi poleti, zdravstva pa ne.

Po njegovem mnenju madžarski in poljski mediji bolj "uravnoteženi" kot slovenski

Zavrnil je tudi očitke, da je s svojimi pismi in tviti škodoval ugledu države. Kot je dejal, je bila Slovenija z ZDA vedno v dobrih odnosih, ko je vodil vlado. Dejal je, da si vladavino prava vsaka država članica predstavlja po svoje, zato je po njegovem mnenju bolje najti kompromis in skušati doseči konsenz s Poljaki in Madžari. "Kar se tiče medijev na Poljskem in Madžarskem, so bistveno bolj uravnoteženi kot v Sloveniji," je povedal in dodal, da je situacija v EU drugačna, kot se prikazuje v medijih. "Sem pa proti temu, da se Poljsko in Madžarsko demonizira, to je kratkovidno. Od tega je odvisno tudi, ali bomo imeli sredstva za reševanje posledic covida-19." 

Slovenija Počivalšek razočaran nad Janšo

Premier je poudaril še, da se "to vlado in koalicijo ruši, še preden je nastala". Verjame, da bi SDS politično profitirala, če bi šla po razpadu Šarčeve vlade na volitve. S koalicijskimi partnerji so bili po njegovih besedah sposobni preseči delitev, zato imajo ti "zasluge, da bo Slovenija iz epidemije šla bistveno manj poškodovana, kot bi šla drugače".

Komentiral je tudi napore koalicije ustavnega loka: "Če ima nekdo 46 glasov in je pripravljen obljubiti, da bo stabilen, mu samo čestitam, mislim, da je genij, ki zasluži Nobelovo nagrado že jutri." 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 46

  • 08:08 22. November 2020.

    Jansha se ne zaveda, da bodo za vse te njegove svinjarije plačali njegovi potomci, ker narod ne bo pozabil.......

  • 17:26 21. November 2020.

    Odlična ideja.Se imam prav lepo na kavču.Ja, v penziji sem. Berem,da nekaterim novinarjem prav nič ne paša. Vem da je …

  • 23:45 20. November 2020.

    najprej ljudem prepoves delati, potem pa jih obtozis da polezavajo na kavcih. .Izjave cloveka, ki je izgubil razum.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.