Slovenija
27694 ogledov

Sporočilo iz Pariza: Evropska unija ne bo vaš talec

Janez Janša Epa
Voditelji EU so prejeli pismo slovenskega premierja Janeza Janše o vladavini prava.

Nemška kanclerka Angela Merkel je potrdila, da je prejela pismo slovenskega premierja Janeza Janše, a njegove vsebine ne želi komentirati. Namestnica tiskovnega predstavnika nemške vlade Ulrike Demmer je dejala, da o posameznih delih ne morejo zavzeti stališč. Bi se pa lahko o pismu pogovarjali ob robu četrtkovega vrha EU.

Izvršni podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis, pristojen za gospodarske zadeve, je v odzivu na pismo poudaril, da Slovenije ni bilo med državami, ki so blokirale dogovor, temveč je ena od držav, ki so dogovor podprle. Ob tem je izvršni podpredsednik poudaril, da je v tem kontekstu pomembno čim prej deblokirati nastali položaj. Lahko imamo različne poglede o različnih vprašanjih, a pomembna je zmožnost skupnega odzivanja in ukrepanja, ko je to potrebno.

Redkobesedni so tudi v Evropski komisiji. Vsebine niso želeli komentirati, pojasnili pa so, da bodo na pismo odgovorili. Brez komentarja je tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel

V EU so odločeni, da Unija ne bo talec Madžarske in Poljske, ki sta v ponedeljek blokirali ključna dela svežnja za spoprijem Evrope s pandemijo. V komisiji se po besedah Dombrovskisa sedaj v sodelovanju z nemškim predsedstvom in s predsednikom Evropskega sveta osredotočajo na to, kako najti rešitev za nastali položaj. Kot je povedal Clement Beaune, francoski državni sekretar za EU, iščejo praktične rešitve za blokado. Med drugim bi se lahko pogovarjali tudi o tem, kako naprej brez tistih držav, ki blokirajo. Mednje bi lahko, sodeč po vsebini pisma, ki ga je v Bruselj poslal Janša, šteli tudi Slovenijo. 

Vodje skupin v Evropskem parlamentu in predsednik Evropske parlametna so pozvali k čimprejšnjemu sprejetju dogovora o večletnem proračunu, ki je vezan na spoštovanje vladavine prava, in začetku procesa ratifikacije. Dogovori so zaključeni in ne morejo več biti predmet vnovičnih pogajanj. Obenem so dodali, da ne bodo več popuščali. 

Nevaren razvoj dogodkov v EU

"Če Evropska unija ne bo usmerila ladje spet v pravo smer, bi lahko utrpela dodatne žrtve," pišejo pri britanskem Expressu, kjer opozarjajo, da v "neverjetnem pismu" Janša "EU primerja s Titanikom". Britanski The Guardian medtem piše o svarilih diplomatov EU pred resno krizo. EU se je prepočasi in prešibko odzvala na avtoritarizem na vzhodu. Vsi poskusi sankcioniranja Madžarske in Poljske so bili neuspešni, ker je za doseganje dogovor potrebna enotnost med članicami EU.  

Pri Euractiv.com so zapisali, da je Janša podprl Madžarsko in Poljsko, ki sta kritizirali EU in vložili veto. "Janša je tesen zaveznik nacionalističnega madžarskega premierja Viktorja Orbana in posnema Orbanovo retoriko na področju migracij," so dodali. Spomnili so, da je Janša v preteklosti opisoval Fidesz kot "najbolj uspešno stranko v skupini EPP".

"In zdaj so trije," je novico o pismu pospremil novinar AFP Martin Trauth. "Zaskrbljujoče," je zapisal novinar Christiaan Hetzner in ob tem spomnil, da je slovenski premier podpiral tudi Trumpovo administracijo, ki je bila več kot nenaklonjena EU. 

"To bi bilo res fatalno znamenje"

Analitičarka nemške fundacije Bertelsmann Stefani Weiss ocenjuje, da bi kopiranje praks Madžarske in Poljske, neupoštevanje pravil, sprejetih v skladu s pogodbo EU, in blokiranje pomembnih odločitev z vetom, pomenilo nevaren razvoj dogodkov v EU. Madžarski in poljski veto večletnega proračuna EU in sklada za okrevanje je sicer po besedah analitičarke "žal povsem v skladu s pogodbo, saj je soglasje nujno, kot na primer na področju zunanje in varnostne politike"

Edini način, da se v tem trenutku zaobide nacionalni veto, je po njenih besedah vzpostavitev sklada za okrevanje izven pogodbe EU kot medvladnega dogovora po vzoru vzpostavitve evropskega reševalnega mehanizma ESM v času evrske krize in njegova ločitev od večletnega proračuna. Medvladni sporazumi med voljnimi, ki jih je pozneje mogoče vključiti v pogodbo EU, so morda tudi edini način za to, da se prepriča države, kot sta Poljska in Madžarska, naj spet sodelujejo ter da se od podobnih ravnanj odvrne nove sledilce, kar je, kot se zdi, sedaj primer Slovenije, je ocenila.

Zanašanje na medvladne sporazume ne komunicira enotnosti in moči zunanjemu svetu, je pa zagotovo pritisk na članice, ki želijo voditi politiko obstrukcije. "Popustiti pri načelu vladavine prava ter nagraditi politike Madžarske in Poljske bi bilo zame res fatalno znamenje," je sklenila analitičarka.

Češka na strani EU
Češki zunanji minister Tomaš Petriček je dejal, da je kompromis o svežnju za Češko "povsem sprejemljiv". Povedal je, da ni nujno, da se morajo države strinjati med seboj, je pa treba čim prej poiskati pot iz pat položaja, v katerem se je znašla EU, po tem ko sta Madžarska in Poljska v ponedeljek blokirali ključna dela svežnja za sporpijem Evrope s pandemijo. 

Orban: Izsiljujejo države, ki nasprotujejo migracijam 

Madžarska in Poljska sta se za to potezo odločili, ker nasprotujeta uredbi o pogojevanju evropskih sredstev z vladavino prava. Madžarski premier Viktor Orban je danes dejal, da je namen svežnja za spoprijem Evrope s pandemijo covida-19 izsiljevanje držav, ki nasprotujejo migracijam. Orban je poudaril, da "po mnenju Bruslja samo še tiste države, ki sprejemajo migrante, spoštujejo vladavino prava. Tiste, ki varujejo svoje meje, pa ne morejo veljati za države, kjer prevladuje vladavina prava". 

Izpostavil je še, da se je v zadnjih letih v razpravah o migracijah vladavina prava spremenila v politično in ideološko orožje. "Brez objektivnih kriterijev in možnosti pravnih sredstev noben postopek, katerega cilj je kaznovati države članice, ne sme temeljiti na njej," je še dejal Orban glede vladavine prava.

Po mnenju Madžarske bi bila vezava ekonomskih in finančnih vprašanj na politične razprave "velika napaka, ki bi spodkopala enotnost Evrope". "Vsakršen nov postopek, katerega namen je kaznovati države članice, je lahko uveden zgolj s soglasno dopolnitvijo pogodb," je poudaril. Druge države članice je pozval k upoštevanju tega, so sporočili iz tiskovne službe njegove vlade.

Posredno je podporo omenjenima državama s pismom, ki ga je naslovil na voditelje EU, izrekel tudi slovenski premier Janez Janša. Janša meni, da je pismo poskus klica k razumuPismo je naletelo na buren odziv tako doma kot v tujini. 

Komentarjev 55
  • Avatar Syn
    Syn 10:52 19.november 2020.

    Me veseli da jim je Janša zavezal gobec. Bravo PV! Če smo v Jugi vedno bili tiho in kimali Beogradu, je zdaj drugača pesem.

  • Tupamaros 10:20 19.november 2020.

    Na jedilniku pogrnjene mize ladje, ki pluje proti ledeni gori je poleg jedi dodan še piškotek, uporaba vladavine prava. Kot raztegljiv pojem je zelo uporaben za discipliniranje članic.

  • Janez Mušič 09:10 19.november 2020.

    Dogovor krši EU saj so bila pogajanja z večino sprejeta in maratonska pogajanja so bila uspešna, sedaj pa EU ponovno vrača položaj na raven pred pogajanji in to ni z dogovorom in sprejetimi pogajanji. In v tem primeru ima JJ ...prikaži več prav, ko opozarja, da se ne spoštujejo, zakoni, ki so bili z večino sprejeti.

Sorodne novice