Slovenija
3690 ogledov

Janša kot vazal poljskim in madžarskim politikom

Tanja Fajon Saša Despot
Po mnenju Tanje Fajon je Janša s pismom v Bruselj postavil na kocko tudi evropska sredstva, namenjena Sloveniji.

Koalicijske partnerje pozvala k prevzemu odgovornosti

Premier Janez Janša Slovenijo s pismom Bruslju postavlja med problematične država, je prepričana voditeljica SD Tanja Fajon. Po njenem mnenju mora Slovenija podpreti mehanizem pravne države, namesto tega pa da Janša postaja vazal politikov na Poljskem in Madžarskem. "Slovenija se je s tem v svetu uvrstila med 'breaking news', tega si nismo zaslužili. Tudi koalicijski partnerji bodo morali prevzeti odgovornost," je poudarila.

Janez Janša Novo pismo Slovenija Janša pisal v Bruselj: Leta 2014 so ukradli volitve

Kot je dodala Fajon, so odzivi na premierjevo pismo iz EU zaskrbljujoči. "Z vsem, kar počne, deli narod, povzroča nestrpnost, sovraštvo," je prepričana. Dejala je, da bodo storili vse, da ustavijo škodljivo ravnanje koalicije. Po njenih besedah se zna zgoditi, da bomo evropska sredstva prejeli kasneje, če se Slovenija znajde med problematičnimi državami EU.

Vesela je sicer, da se je predsednik NSi ogradil od napisanega, jo pa skrbi, da se koalicija o poslanem očitno ni pogovarjala.

Tomaž Gantar Trenja v koaliciji Slovenija Gantar po Janševem pismu zahteva "resno razpravo"

"Na kocko postavlja razvoj in varno okolje"

"Če misli, da nam bodo države bogatega dela Evrope pomagale, se močno moti, na kocko postavlja varno okolje, razvoj in še kaj. Govorimo o milijardah evrov," je dejala. Po njenih besedah se Janša ukvarja z "neko svojo realnostjo", ne obvladuje zdravstvenega sistema, s svojim početjem pa skuša preusmeriti pozornost in preložiti odgovornost na druge.

V ponedeljek bo t. i. Koalicija ustavnega loka (KUL) predstavila trenutno stanje, kjer se nahajajo na področju nabiranja potrebnih glasov, ter program KUL.

Jože P. Damijan KUL Slovenija Jože P. Damijan trdi, da imajo dovolj glasov za strmoglavljenje Janše

Ostri tudi v SAB

Premier s svojo podporo Madžarski in Poljski, ki jo je izrazil v torkovem pismu evropskim voditeljem, Slovenijo postavlja v nezavidljiv položaj, je v današnjem odzivu na torkovo pismo premierja povedal poslanec SAB Andrej Rajh. Stranka je ob tem na Twitterju zapisala, da je nedopustno, da premier pod vprašaj postavlja vladavino prava.

"V pismu premier izraža podporo dvema državama, Poljski in Madžarski, ki ne želita, da ostane vladavina prava kriterij za črpanje evropskih sredstev in na tak način postavlja Slovenijo v nezavidljiv položaj, v katerem se ni nikoli v svoji zgodovini nahajala," je v izjavi za medije povedal Rajh.

Stranka je ob tem na Twitterju zapisala, da je nedopustno, da premier pod vprašaj postavlja vladavino prava, enega temeljnih postulatov sodobne demokracije. S tem brani svoji zaveznici Poljsko in Madžarsko, ki z blokado evropske pomoči med pandemijo utegneta povzročiti novo krizo v EU, so poudarili.

Takoj, ko mu kaj pade na pamet, pošilja pisma

"Zdi se mi nedopustno, da predsednik vlade Janez Janša pošilja pisma takoj, ko mu kaj pade na pamet. Z zadnjim pismom je predsednik vlade znova predstavil sebe kot žrtev, čeprav je on tisti, ki je ugrabil državo," je povedal Rajh.

Poslanec SAB je ob tem Janševe koalicijske partnerje pozval, da bi morali odločneje zavzeti stališče do njegovih izjav in spoznati, da je prestopil vse meje.

Po Trumpu še Orban in Kaczynsky

Koordinator opozicijske stranke Levica Luka Mesec pa je danes poudaril, da je premier s svojim torkovim pismom o vladavini prava, namenjenim evropskim voditeljem, "že drugič v dveh tednih pokazal, da mu je za interese in ugled Slovenije in njenih prebivalcev popolnoma vseeno", so sporočili iz stranke.

"Že drugič v dveh tednih je Janša pokazal, da mu je za interese in ugled Slovenije in njenih prebivalcev popolnoma vseeno, zanj je zunanja politika prilizovanje in vračanje uslug svojim političnim botrom na skrajni desnici. Zadnjič Trumpu, tokrat Orbanu in Kaczynskemu," je dejal Mesec. Gre za ameriškega predsednika Donalda Trumpa, madžarskega premierja Viktorja Orbana in vodjo poljske vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS) Jaroslawa Kaczynskega.

S pismom je Janša po besedah koordinatorja Levice podprl vladi Poljske in Madžarske, ki grozita, da bosta z vetom blokirali evropski sklad za okrevanje in odpornost ter nov večletni finančni načrt, če bo EU izplačevanje teh sredstev pogojevala s spoštovanjem načel pravne države in ločitve oblasti.

"S tem je Janša stopil tako proti interesom Slovenije, ki v krizi krvavo potrebuje evropsko pomoč, kot celotne EU. Zavoljo vračanja uslug Orbanu, ki mu med drugim financira medijsko omrežje v Sloveniji, je Janša očitno pripravljen na kocko postavljati tudi dostop do 10 milijard evropskega denarja, za katere se je poleti hvalil, da jih je 'izboril'," je sporočil Mesec.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 25
  • Janez 12:13 19.november 2020.

    Če sredstev ne bo bo kriv narod, ker ne posluša firerja Jašo? Kje ste sindikati, ta stvar bo negativno vplivala tudi na gospodarstvo, kaj pa boste naredili?

  • anonime 18:16 18.november 2020.

    Janezu se kar smeji 😀...kakšen vik in krik ter kokodajs iz vseh kurnikov se je razlegal danes; perje frćalo vse naokrog...neverjetno 😀...no zdaj, ko je padel mrak na zemljo kure ne vreščijo več, na pol gole le še globoko dihajo ...prikaži več v šoku. Zvečer bo potrebno preštet, če so vse kure še na drogu. Kakšna bo verjetno zgubljena....😉

  • abraham5 16:01 18.november 2020.

    spet ta bruseljska kuzla