Slovenija
17327 ogledov

Jože P. Damijan trdi, da imajo dovolj glasov za strmoglavljenje Janše

Jože P. Damijan Mediaspeed
Prve korake načrtujejo konec novembra.

Prvak SMC Zdravko Počivalšek se je danes sestal z vodilnim pobudnikom Koalicije ustavnega loka Jožetom P. Damijanom. Zahvalil se mu je za ponudbo sodelovanja, a "nikakor ne želi, da bi gojili iluzije in pričakovali izstop stranke iz sedanje vlade, saj se ta operativno in učinkovito sooča z največjim izzivom našega časa". SMC ni na prodaj, pravi.

Počivalšek in vodilni pobudnik Koalicije ustavnega loka (KUL) Damijan sta izmenjala poglede na delovanje vlade in njeno odzivanje na trenutno zdravstveno in ekonomsko krizo.

Počivalšek se je "zahvalil za ponudbo"

Predsednik SMC je uvodoma predstavil zgodovino stranke in poudaril, da so bili korekten partner v koaliciji Marjana Šarca in da nadaljujejo izvajanje svojega programa v sedanji vladi Janeza Janše. Pri tem je izpostavil, da je SMC stranka dialoga in povezovanja, ki želi presegati obstoječi razkol v slovenski politiki in družbi, so v SMC navedli v sporočilu na spletni strani stranke.

Marjan Šarec Slovenija Četverica predstavila, kako bi zrušili vlado: Vrag je vzel šalo

Sogovorniku se je Počivalšek zahvalil za ponudbo, "a nikakor ne želi, da bi gojili iluzije in pričakovali izstop stranke iz sedanje vlade, saj se ta operativno in učinkovito sooča z največjim izzivom našega časa". Dodal je, da SMC ni na prodaj in da je vodstvo stranke v tej odločitvi enotno. Ta odločitev je dokončna, saj želi stranka, kot navajajo v sporočilu, presekati dvome in špekulacije glede tega.

Zdravko Počivalšek Slovenija Počivalšek dal košarico Damijanu: "SMC ni naprodaj"

Damijan je po njihovih navedbah dejal, da je tak odgovor pričakoval in ga sprejema. Počivalšek pa mu je povedal, da si tudi v prihodnje želi iskrene kritike delovanja vlade, še posebej pa konkretnih vsebinskih sugestij za sedmi paket ukrepov, ki ga bo vlada začela pripravljati že prihodnji teden.

Tudi pogovori s Toninom in Erjavcem

Damijan je konec oktobra prvakom koalicijskih SMC, NSi in DeSUS poslal programski dokument s prioritetami nove vlade do volitev 2022, o katerih so se prej poenotili z opozicijskimi LMŠ, SD, Levico in SAB, ter vabilo k pogovorom.

izredna seja državni zbor | Avtor: Državni zbor/Sušnik Matija Državni zbor/Sušnik Matija

V spremnem pismu je zapisal, da se zaveda njihovega položaja, a istočasno v tem ne vidi ovire, "da ne bi odprto in odkrito skupaj spregovorili o možnosti boljše alternative, kjer bi bila tudi njihova prizadevanja deležna večjega upoštevanja".

Karl Erjavec Slovenija Slovenija Erjavec na pogovorih z Janšo in Damijanom

Damijan se je že srečal s prvakom NSi Toninom, ki mu je sporočil, da NSi ne more sodelovati pri alternativnih poskusih oblikovanja vlade. Se je pa Damijan dobil tudi z bivšim in najverjetnejšim bodočim prvakom DeSUS Karlom Erjavcem. Že pred tem so v stranki napovedali, da bi do morebitnih vsebinskih pogovorov lahko prišlo šele po kongresu stranke konec tega meseca.

"Videti, da imamo dovolj poslancev"

Kljub temu, da sta ponudbo za sodelovanje v KUL zavrnili dve koalicijski stranki, pa je Damijan v pogovoru za današnjo Mladino zatrdil, da imajo, kot je zdaj videti, dovolj poslancev, ki bi zamenjali koalicijo.

Jože P. Damijan Opozicija Slovenija Janšo bi radi zrušili z Jožetom P. Damijanom

To sicer lahko storijo s konstruktivno nezaupnico v DZ, ki pa je uspešna, če najmanj 46 poslancev izvoli novega predsednika vlade. KUL pri tem računa na poslance iz vrst SMC in DeSUS.

Konkretni korak po 24. novembru

Kot je za Mladino povedal Damijan, je oblikovanje nove koalicije in konstruktivne nezaupnice Janezu Janši proces, ki teče. "To pomeni, da se pogovarjamo z morebitnimi koalicijskimi partnerji. Načeloma bi lahko prvi konkretni korak naredili po napovedanem kongresu DeSUS, torej po 24. novembru, lahko pa pride do premikov že prej," je ocenil. Dodal je ugibanje, da pa lahko Janševa koalicija zaradi nesoglasij ob slabem obvladovanju epidemije razpade še ta mesec.

DeSUS, Aleksandra Pivec, Karl Erjavec | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

"Če čakamo na kongres DeSUS, lahko pride do konstruktivne nezaupnice nekje sredi decembra, tako da bi januarja že lahko imeli novo vlado. Lahko pa seveda že prej, če pride do razpada Janševe koalicije," je navedel Damijan.

Marjan Šarec Slovenija Šarec udaril po vladi: Janša pije lastno medicino!

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 45
 • nostradamus 16:25 15.november 2020.

  razumel bi da so volitve in sedaj damjan nastopa s stranko in programom a zal je tole kar se dogaja tragikomedija trenutna opozicija je bila na oblasti imeli so vse niti v svojih rokah pa so se p......i a sedaj ...prikaži več bi na vsak nacin nazaj h koritu sedaj imajo ideje resitve in kdo ve kaj se le kaj ste poceli ko ste bili v vladi se sprasujem (verjetno ne sam) damjan je pa tako ali tako sam sahovska figura ki je uporabljena za rusitev vlade in vrnitev odpisanih bolano.

 • Avatar DagobahCitizen
  DagobahCitizen 14:21 14.november 2020.

  Kmalu premiki za kulturo življenja. Maršal ist tot. 😂😂😂 Na svidenje v drugi republiki.

 • munja 09:53 14.november 2020.

  Ja, kaj boste pa novega naredili, levakarji. Spomladi ste se skoraj stepli in šli narazen, zdaj boste pa spet skupaj. Kdo pa mislite, da vam še verjame, obnašate se vedno bolj neodgovorno. Namesto, da bi se posvečali trenutnim problemom, raje ...prikaži več rovarite proti vladi. Vedno večji bedniki ste, ampak ker nimate v glavi nič, se tega sploh ne zavedate, ubožčki. Speljite se že enkrat, pa nehajte s svojimi nebulozami!!!