Slovenija
12075 ogledov

Z daljšim zapisom se je spet oglasil Janša

Janez Janša Epa
Na Janševo pismo voditeljem EU se je odzval tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je izpostavil, da so bile volitve v Sloveniji leta 2014 legalne in legitimne. Janša medtem pojasnjuje, da gre za poskus klica k razumu.

Premier Janez Janša je v pismu, ki sta ga med drugim prejela predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel, zapisal, da je treba po celotni EU spoštovati vladavino prava, a dodal, da "diskrecijskih mehanizmov, ki ne temeljijo na neodvisni presoji, ampak na politično motiviranih kriterijih, ne moremo imenovati 'vladavina prava'". Poudaril je tudi, da "Slovenija podpira brezpogojno spoštovanje vladavine prava v vseh primerih in brez dvojnih standardov".

"Danes številni mediji in nekatere politične skupne v Evropskem parlamentu odkrito grozijo z uporabo instrumenta, napačno poimenovanega 'vladavina prava', da bi z večinskim glasovanjem disciplinirali posamezne države članice," je opozoril Janša v pismu, naslovljenem še na kanclerko trenutno predsedujoče Svetu EU Nemčije Angelo Merkel in premierja prihodnje predsedujoče Portugalske Antonia Costo, ki ga je poslal voditeljem vseh članic unije. "Tisti med nami, ki smo del življenja prebili pod totalitarnimi režimi, vemo, da se odstopanje od realnosti začne, ko procesi ali ustanove dobijo imena, ki pomenijo ravno obratno od njihovega bistva," je še dodal.

V skoraj štiri strani dolgem pismu je omenil tudi, da smo bili leta 2014 v Sloveniji "priča ukradenim volitvam s pomočjo drastične zlorabe državnih ustanov", nobena od institucij EU pa se takrat ni odzvala niti z enim samim opozorilom.

Pahor: Vse volitve so bile legalne in legitimne

Borut Pahor | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona
"Od prvih demokratičnih volitev aprila 1990 naprej so bile vse izvedene volitve legalne in legitimne, v skladu z določbami slovenske ustave," je v odzivu na pismo premierja Janeza Janše voditeljem EU izpostavil predsednik države Borut Pahor. Dodal je, da bodo naslednje volitve v državni zbor, predčasne ali redne, brez sence ustavnega dvoma legalne in legitimne samo pod pogojem, da se pred tem uveljavi odločba ustavnega sodišča o nujnih spremembah. Ustavno sodišče je za njeno uveljavitev postavilo rok 21. december letos, zato je to po mnenju predsednika republike zdaj najpomembnejše politično vprašanje slovenske demokracije.

Pahor je poudaril, da je treba spoštovati tudi nedavni dogovor med Evropskim parlamentom in Svetom EU o pogojevanju koriščenja sredstev s spoštovanjem vladavine prava. Ta dogovor po mnenju premierja Janše spodkopava dogovor z julijskega vrha EU o finančnem okvirju za spopad z epidemijo. "Zlasti v luči potrebnega odziva na pandemijo smo vsi pozdravili dogovor o novem večletnem proračunu EU in skladu za okrevanje, ki ga je julija dosegel Evropski svet. Evropski parlament ga je nato v postopkih sprejemanja v skladu s svojimi pristojnostmi dopolnil in potrdil. To odločitev je treba spoštovati," je poudaril Pahor. Dodal je, da je morebitno novo rešitev mogoče iskati samo z enotno politično voljo v medinstitucionalnem dialogu.

Janša: "Je tako težko razumeti ...?"

Kasneje je na svoji Facebook strani pojasnil, da Slovenija na ponedeljkovi seji stalnih predstavnikov članic pri EU ni vložila oziroma napovedala veta. "Predlagali smo, da si pred končnim odločanjem v predlagani smeri in posledično neizogbno blokado EU sredstev za vse vzamemo dodaten čas in poiščemo kompromis na podlagi julijskega dogovora," je zapisal. "Moje pismo je poskus klica k razumu. Za prihodnost EU smo soodgovorni. Dolžni smo misliti tudi z lastno glavo," je poudaril.

Na podlagi pogodbe o EU lahko vsaka članica povsem legalno in legitimno vloži veto povsod, kjer je za skupno odločitev potrebno soglasje, je dodal Janša. "Je tako težko razumeti, da to v tem primeru pomeni najmanj zastoj pri okrevanju po epidemiji? In da nobene suverene države v EU ne boste pri pomembnih zadevah nikoli mogli prisiliti, da počne nekaj, kar je v nasprotju z njenimi interesi? In da je v interesu Slovenije, da do tega zastoja ali še česa resnejšega ne pride?" je vprašal.

Janez Janša | Avtor: Epa Epa

Šarec: Gre za poskus preusmerjanja pozornosti

Predsednik LMŠ Marjan Šarec meni, da je pismo še en poskus preusmerjanja pozornosti s problematike epidemije covida-19, pri kateri so vladi stvari ušle iz rok. Hkrati je tudi odraz "hlapčevske politike" do madžarskega premierja Viktorja Orbana. Po besedah Šarca gre očitno za "dolgove, ki jih je treba poplačati", zato Janša kot predsednik vlade nekritično piše o vladavini prava kot nečem nepotrebnem in kot o nečem, kar ne sme vplivati na razdeljevanje evropskih sredstev.

Šarec je zavrnil navedbe, da so bile parlamentarne volitve leta 2014 ukradene. Poudaril je, da so volitve vedno potekale v skladu s pravili in so bile izvedene na način, kot pritiče zreli demokraciji. Obenem je Janša neposredno napadel partnerje vladajoče koalicije, je dodal Šarec, saj je leta 2014 na volitvah zmagala SMC. Po njegovem mnenju je čas, da preidejo od poskusov opravičevanja in preusmerjanja pozornosti k dejanjem. Takšno dejanje bi bila izjava poslank in poslancev, da te vlade ne morejo več podpirati, je povedal.

Janša je po Šarčevih besedah zapravil vse pogoje, ki jih je vlada imela za uspešno reševanje zdravstvene krize. Gre namreč za večinsko vlado, državni svet in predsednik republike sta kooperativna, poleg tega je vlada imela partnerje, ki so bili pri pomembnih vprašanjih tiho. 

Pismo sprožilo glasne odzive

Odzvali so se tako v koaliciji kot opoziciji. Minister za zdravje Tomaž Gantar (DeSUS) je med drugim zapisal, da "pismo predsednika vlade zagotovo ne koristi interesom Slovenije, postavlja nas med problematične države, kamor nikoli nismo sodili". Od vsebine pisma se je ogradil tudi obrambni minister Matej Tonin (NSi).

Iz SMC so sporočili, da zavračajo vsebino pisam o vladavini prava. "Vladavina prava je za SMC eden temeljnih postulatov delovanja Evropske unije in podpiramo vsa prizadevanja članic EU in evropskih institucij za uveljavitev tega načela v vseh državah članicah EU in širše," so zapisali. Za nerazumljive so označili tudi Janševe trditve, da so bile volitve leta 2014, na katerih je slavila SMC, ukradene. Mnenju se je pridružil tudi predsednik državnega zbora Igor Zorčič.

Opozicija: Prestopil je vse meje

Predsednica SD Tanja Fajon je dejala, da mora Slovenija podpreti mehanizem pravne države, namesto tega pa da Janša postaja vazal politikov na Poljskem in Madžarskem. Napovedala je, da bodo storili vse, da ustavijo škodljivo ravnanje koalicije. Po njenih besedah se zna zgoditi, da bomo evropska sredstva prejeli kasneje, če se Slovenija znajde med problematičnimi državami EU. 

V SAB so zapisali, da je nedopustno, da premier pod vprašaj postavlja vladavino prava, enega temeljnih postulatov sodobne demokracije. Poslanec SAB Igor Rajh je Janševe koalicijske partnerje pozval, da bi morali odločneje zavzeti stališča do njegovih izjav in spoznati, da je prestopil vse meje. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 30
  • popokatopetl 23:23 18.november 2020.

    Sicer je res, da znamo imet tudi pri nas težave z vladavino prava. To JJ dobro ve, saj se mu je na sodišču uspelo izmazat, pa Zokiju prav tako.

  • levidesnicar 19:42 18.november 2020.

    Uška mu bo morala zamenjati zdravila, mogoče mu pa Kreki ali pa Mah-nič preveč močan prašek dobavljata.

  • SVOBODA 18:47 18.november 2020.

    Psihopata je treba čimprej zamenjati !

Sorodne novice