Slovenija
5676 ogledov

Janša tudi glede ministrske ekipe: "Golf gre 130 km na uro, ne pa 250"

Janez Janša Epa
Premier na gostovanju na Planet TV glede ukrepov napovedal, da bodo nekateri gotovo veljali tudi v času božiča; upa, da ne tako strogi.

Na vprašanje, v kakšnih odnosih je z ministrom za zdravje Tomažem Gantarjem in ali meni, da je v epidemiji covida-19 storil dovolj, je premier Janez Janša odgovoril s prispodobo, da je to tako, kot bi šefa avtomobilistične ekipe sredi tekme, med pavzo vprašal, če je zadovoljen z vozniki, pri čemer pa zanemarimo dejstvo, da eni vozijo mercedese in ferrarije, drugi pa škode in golfe.

Kot je dejal, vladna ekipa s kapacitetami in okoljem, ki ga imajo na voljo, dela to, kar lahko. Niso pa trenutno v položaju, da bi lahko takoj storili vse, za kar vidijo, da bi morali narediti. "Golf gre 130 km na uro, ne pa 250," je ponazoril in dodal, da se vsi ministri zelo trudijo, in to za plačo, ki je ena najnižjih glede na BDP v Evropi. Zato bi bilo po njegovem mnenju neprimerno, če bi kogar koli kritizirali.

Po njegovih besedah je odnos s celotno ministrsko ekipo zelo deloven, "praktično delamo dneve in noči", njihova komunikacija pa da je konstruktivna in intenzivna. "Mislim, da ni bilo vladne ekipe, ki bi tako konstruktivno sodelovala," je dejal.

Janša se je odzval tudi na informacije, da naj bi imela Koalicija ustavnega loka (KUL) že zagotovljenih 46 poslanskih glasov. Opozoril je, da KUL sestavljajo iste stranke, ki so že imele manjšinsko vlado, a so jo same porušile.

Glede domnevnega kupovanja glasov poslancev SMC je dejal, da se "piše vse mogoče" in da se je v slovenski politiki doslej že marsikaj dogajalo, a verjame, "da v tej situaciji, ko je treba garati noč in dan, nikomur ne diši, da bi prevzel vladanje". S spremembo na vrhu DeSUS pa se premier, kot je dejal, ne obremenjuje.

Problem vidi v tem, "da se meša ukrepe za ustavitev epidemije in kritiko vlade". Kot je dejal, se "nekaj odstotkov prebivalcev dela, kot da so gospodarji med življenjem in smrtjo". "To je zavržno," je poudaril.

Glede ukrepov med prazniki

Ponovno je pozval vse državljane, naj upoštevajo ukrepe za omejitev širjenja novega koronavirusa. "Z zakonom ali ukrepom ne moreš ustaviti virusa, lahko ga ustavimo samo z razumom in solidarnostjo," je dejal.

Nekateri protikoronski ukrepi bodo gotovo veljali tudi v času božiča, upa pa, da ne tako strogi, kot so zdaj.

Domove starejših bi bilo mogoče obvarovati pred okužbami koronavirusa le, če bi zaposleni ostali nenehno v domu, a bi s tem ustvarili koncentracijska taborišča, je dejal predsednik vlade. Izpostavil je, da izbruhe domovi omejijo.

covid-19 Porast Zdravje Okuženih skoraj 2.000 stanovalcev domov za starejše

Sedmi protikoronski paket

Glede sedmega protikoronskega zakonskega paketa je dejal, da bo namenjen tistim, ki so doslej izpadli iz ukrepov pomoči, denimo šport, hotelirstvo in trgovina. Ponovili pa bodo nekatere ukrepe za ranljive skupine, zlasti za upokojence z nizkimi pokojninami. Še naprej namerava vlada napore usmeriti v ohranjanje delovnih mest, v prvem valu so jih ohranili okoli 150.000, pravi.

Na vprašanje o uspešnosti poroštvene likvidnostne sheme je ocenil, da je podjetja v večji meri niso koristila, ker je niso potrebovala. Likvidnost je namreč visoka.

Glede čestitke ameriškemu predsedniku

Komentiral je tudi madžarsko in poljsko blokado bistvenih delov svežnja za spoprijem EU s pandemijo. "Kar se zdaj dogaja s to telovadbo, ki se neposrečeno imenuje vladavina prava, razbija Evropsko unijo," je posvaril.

Z veseljem bo čestital tistemu, ki bo formalno potrjen za naslednjega predsednika ZDA. "Ne skrbi me, da so nekateri čestitali, drugi niso, to ne bo v ničemer vplivalo na odnose med Slovenijo in ZDA, dokler bo naša vlada," je zatrdil in dodal: "Sem zelo vesel proameriškega izbruha v delu slovenske levice, ki je prej v ZDA videla malodane fašistično tvorbo."

Glede cepljenja proti covidu-19 pa je pozval k zaupanju medicinski stroki.

Cepivo proti novemu koronavirusu Zdravje Takšne stranske učinke bo imelo cepivo proti covidu-19

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 20
 • Janez 06:21 18.november 2020.

  Janša in njegova vlada je odgovorna za pomor starostnikov, ki se dogaja v domovih zaradi prepozno in nepravilno sprejetih ukrepov. Imamo najvišje število umrlih starostnikov na svetu, pa se ne zgodi nič. Sedaj se zgovarja na golfe in mercedese, sam ...prikaži več pa jih je izbiral in predlagal. Če lahko vrže 800 miljonov za železje v obliki orožja potem lahko kupi tudi mercedese, ki bodo reševali življenja a ne? Podpiram vladavino prava, ki prinaša napredek. Vladavino prava podpirajo najnaprednejše države v EU

 • Avatar DagobahCitizen
  DagobahCitizen 05:40 18.november 2020.

  [ Janša tudi glede ministrske ekipe: "Golf gre 130 km na uro, ne pa 250" ] Odstopite.

 • joža 00:02 18.november 2020.

  če bodo v naši firmi ljudje delali več kot 40 ur na teden bodo naslednjic dan inkasanti mahali z položnicami. Tukaj pa janez in zdravko delata dan in noč pa jih nihče ne kaznuje. Samo še etična skupnost na Dolenjskem ...prikaži več ima takšen delovni čas. Zaprosita za sprejem.

Sorodne novice