Zdravje
3955 ogledov

Okuženih skoraj 2.000 stanovalcev domov za starejše

covid-19 Epa
"Vdori okužb v domove za starejše nas izjemno skrbijo," pravi vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

V spomladanskem valu so bili domovi po navedbah Kacina glavna žarišča novega koronavirusa, žal so se začele okužbe v domovih širiti hitreje tudi zdaj v jesenskem valu. Število okužb v domovih za starejše občane se je po njegovih besedah v zadnjem dnevu povečalo za 145, "tako je trenutno aktivno okuženih 1.962 stanovalcev."

Med zaposlenimi je trenutno okuženih 797 oseb, včeraj še 53 na novo okuženih zaposlenih. "Vdori okužb v domove za starejše nas izjemno skrbijo, ker so tamkajšnji stanovalci bolj ranljivi in se ponavadi soočajo s težjim potekom bolezni," je izpostavil Kacin in dodal, da pride največ vnosov okužb v domove s strani zaposlenih.

Žal je v starostni skupini nad 85 let tudi največ smrtnih primerov, več kot polovica vseh. Če temu prištejemo še smrtnost v starostni skupini 75 do 84 let, pa po podatki NIZ-a pridemo kar do 84 odsotkov vseh smrti zaradi covida-19 v Sloveniji. Gre za najbolj ranljiv del prebivalstva, ki ga moramo zaščititi.

Vladni govorec Jelko Kacin

Z okužbami se je sicer do zdaj srečalo že 85 odstotkov slovenskih domov, a so širitev v večini hitro omejili.

Največji porast okužb imajo v Domu starejših občanov Vič-Rudnik, enota Bokalci, kjer je 24 novih okužb pri stanovalcih, potem v domu Viharnik Kranjska gora, kjer je 22 novih okužb pri stanovalcih in v Domu starejših občanov Tabor Poljane, kjer je 13 novih okužb.

Zaposlili 16 novih sodelavcev

"S prvo okužbo smo se srečali že spomladi, vendar je bila okužba takrat osamljena. Tedaj je bila okužena stanovalka, ki se je po preboleli bolezni v dom vrnila iz bolnišnice," je na popoldanski novinarski konferenci o aktualnem stanju glede na covid-19 povedal direktor Doma starejših Rakičan Zoran Hoblaj.

V drugem valu so se okužbe po njegovih besedah pojavile v več enotah, trenutno imajo 84 okuženih na različnih lokacijah. "S pripravami na vnos okužb smo začeli že spomladi in izobraževali zaposlene, tudi stanovalce smo pripravili na to, da bo prej ali slej prišlo do vdora okužbe," je pojasnil Hoblaj. Dodaja, da so v domu še pred drugim valom izdelali krizne načrte, "imamo vzpostavljene sive in rdeče cone."

"S strani našega resornega ministrstva smo dobili dodatna sredstva za zaposlitev novega kadra in smo tako uspeli zaposliti 16 novih sodelavcev. To nam zelo pomaga, da lahko nadomestimo izpad našega okuženega kadra," pravi direktor doma. "Res je, da je ta kader s področja socialne oskrbe, a nam tudi ti kadri predstavljajo veliko pomoč," dodaja. 

Opozoril je, da so dobili v prvem valu regresirane tudi vse dodatke, "pričakujemo, da se bo to zgodilo tudi v drugem valu, saj bi bili sicer vsi domovi v rdečih številkah." Izpostavil je, da si zaposleni te dodatke tudi pošteno zaslužijo, saj delajo v težkih pogojih, v popolni opremi, vsake štiri ure se preoblačijo in delajo v 12-urnih izmenah.

Za komunikacijo svojcev imajo posebne številke in možnost videoklicev, v rdečih conah vzpostavljajo tudi družabne igre in televizorje, da stanovalcem v izolaciji hitreje mine čas.

Vdor okužbe v domove je nemogoče preprečiti, težava je predvsem zaradi asimptomatskih bolnikov. Iskati krivca je v tej situaciji nesmiselno. 

Direktor Doma starejših Rakičan Zoran Hoblaj

"Vedeti morate, da je veliko okuženih asimptomatičnih in dokler mi ugotovimo, kdo je okužen in kdo ne, se ta okužba z veliko hitrostjo prenese po domu. Kajti moramo razumeti, da je naše delo take narave, da je potrebna vsakodnevna zdravstvena nega in oskrba in prihaja to tesnejših stikov. Naši stanovalci potrebujejo dotik, hodijo pa tudi v bolnišnice, na specialistične obravnave, tudi tam je nevarnost okužb," še pojasnjuje Hoblaj. 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • Avatar ovca
    ovca 10:18 18.november 2020.

    "Okuženih skoraj 2.000 stanovalcev domov za starejše"-citirano. Vladni norček, pa ja ne žurajo drug čez drugega? Pri mladih je bil to kvazi vzrok. Pri starejših pa ne veste vzroka? Morda preveč okoli hodijo, brez mask pa kljub policijski uri? Tudi ...prikaži več ne? Čudno. Pa kaj smo slovenceljni storili, da imamo za kazen tako neumno, butalsko vlado? Komu smo se zamerili? Aja, jajotu. Banda pokvarjena, odkrijte kaj sploh delate! Pojma nimate- kar se tiče virusa. Kar se pa kraj tiče-eee to je pa druga pesem!

  • joze127 10:16 18.november 2020.

    To je podatek AKCIJE sindikalista štruklja: Javka, da otroci ne mask, otroci pa virus od doma v šolo, iz šole drugi otroci nazaj v domove zaposlenih nato pri ti zaposleni neposredno v domove za ostarele. Za tako poniglavo akcijo, tipičen ...prikaži večn sodoben terorizem, moraš biti učitelj zgodovine, popoldan pa revež - bogatun sindikalist in trop ovac učiteljic. Torej kar volita ga teroristke!!!

  • Janez 06:06 18.november 2020.

    Umiranje starostnikov v domovih je zaradi nesprejetih pravočasnih ukrepov nameren umor in nekdo je za to odgovoren kajne. Zopet bodo desnosučni ugovarjali, da se neupravičeno napada vlado vendar za smrti starostnikov, ki so posledica corone je KRIVA VLADA!!