Japonska poslala sondo na Venero

Foto: Žurnal24 Veter na Veneri piha veter s hitrostjo 400 kilometrov na uro, imenujejo pa ga su
Sonda Akatsuki bo decembra prišla na Venero, kjer bo iskala dokaze o strelah in aktivnih vulkanih.
Oglej si celoten članek

Izstrelitev je uspela šele v drugem poskusu, saj se je prvi poskus v začetku tedna izjalovil, Akatsuki pa se bo na Veneri pridružila sondi Venus Express, ki jo je izstrelila ESA. Z raziskovanjem planeta znanstveniki upajo, da bodo lahko bolje razumeli, kako bi se lahko razvijalo globalno segrevanje na Zemlji.

"Čeprav domnevamo, da se je Venera razvila pod enakimi pogoji kot Zemlja, je povsem drug svet, z izredno visokimi temperaturami, ki so posledica učinka toplogrednih plinov in super vrteče atmosfere, ki jo zakrivajo gosti oblaki žveplene kisline," je razložil Takeši Imamura, ki sodeluje pri projektu Akatsuki.

Po Imamurovih besedah na Veneri piha veter, ki je 60-krat hitrejši od rotacije planeta (dan na Veneri traja 243 zemeljskih dni), piha pa na višini okoli 60 kilometrov nad površjem. Sonda bo raziskovala tudi ta skrivnosten pojav.

Zaradi goste atmosfere bo Akatsuki atmosfero opazovala z infrardečimi in ultravijoličnimi kamerami, s čimer bodo lahko oblake opazovali sloj za slojem, z infrardečo kamero pa bo možno opazovati tudi sestavo površja. S tem naj bi našli aktivne vulkane.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.